میانهرو افسانهای
علی اکبر هاشمی رفسنجانی (2017 – 1934 میلادی) از جمله سیاستمداران برجسته تاریخ معاصر ایران است که روز گذشته به علت عارضه قلبی درگذشت. اما تحلیل و واکنش رسانههای مهم خارجی از درگذشت یار دیرین امام خمینی (ره) چه بود؟
فرادید | علی اکبر هاشمی رفسنجانی (2017 - 1934 میلادی) از جمله سیاستمداران برجسته تاریخ معاصر ایران است که روز گذشته به علت عارضه قلبی درگذشت. اما تحلیل و واکنش رسانههای مهم خارجی از درگذشت یار دیرین امام خمینی (ره) چه بود؟
CNN
هاشمی رفسنجانی در طول حیات سیاسی خود همواره به دنبال برقراری روابط بهتر با غرب بود. رفسنجانی از حامیان حسن روحانی، رئیس جمهوری کنونی ایران، بود. وی از جمله شخصیتهای کلیدی جریان میانه روی ایران بود. محمد مرندی، استاد مطالعات آمریکای شمالی دانشگاه تهران میگوید: «او یکی از باهوشترین افرادی بود که وارد عرصه سیاسی ایران شد. متحدین هاشمی در طول زمان تغییر میکردند، البته نه بدان معنا که او غیر اصولی عمل میکرد؛ بلکه او سیاست را خوب میدانست.»
وال استریت ژورنال: "میانه روی" افسانهای
رفسنجانی "میانه روی" افسانهای ایران بود. سیاستمداران غربی رئیس جمهور پیشین ایران را به چشم دنگ ژیائوپینگ [سیاستمدار چینی] در لباس روحانی میبینند: یکی از بنیانگذاران جمهوری اسلامی که قصد داشت این کشور را به کشوری عادی تبدیل کند. ایده جایگزینی دین سالاری به جای نظام شاهنشاهی هم اندازه که برگرفته از اندیشههای آیت الله خمینی بود، به هاشمی رفسنجانی نیز متکی بود.
وال استریت ژورنال در ادامه تحلیل خود مینویسد که هاشمی رفسنجانی در اوایل انقلاب گفته بود که فضا برای ورود همه باز است اما در حال حاضر فقط "خط امامیها" در فضای سیاسی ایران جای دارند. در ادامه این گزارش آمده که هاشمی در انتخاب آیت الله خامنهای به عنوان رهبر انقلاب اسلامی نقش بسزایی داشت اما بعدها میان آنها فاصله افتاد. این گزارش در پایان به توییت خبرنگار نیویورک تایمز اشاره میکند: «درگذشت هاشمی رفسنجانی، ضربهای بزرگ به جریان میانه روی و اصلاح طلبی در ایران وارد میکند.»
هاآرتض: سیاستمدار کهنه کار و مولتی میلیاردر ایرانی
سیاستمدار کهنه کار و مولتی میلیاردر ایرانی که به رغم میانهرویاش در طبقه حاکم ایران باقی ماند، روز یکشنبه درگذشت. مجری زن تلویزیون ایرانی با صدایی لرزان خبر درگذشت وی را تایید کرد. به هاشمی رفسنجانی به خاطر اقدامات زیرکانه سیاسیاش - در اقتصاد و سیاست - لقب اکبر شاه داده شده بود. وی از زمان انقلاب ایران در سال 1979 میلادی و حتی پیش از آن در تمام صحنهها حضور داشت.
حمایت هاشمی از حسن روحانی و اصلاح طلبان در جریان انتخابات ریاست جمهوری سال 2013 باعث شد که کابینه روحانی از حمایت بیشتری برای ورود به مذاکرات هستهای با غرب برخوردار گردد. این در حالی بود که صلاحیت علی اکبر هاشمی رفسنجانی برای شرکت در انتخابات از سوی شورای نگهبان رد شده بود. حسن روحانی در انتخابات پیش رو کار سختی را در پیش دارد. هاشمی رفسنجانی به دلیل ممانعت شورای نگهبان از ورودی میانهروهایی مانند حسن خمینی، نوه بنیانگذار جمهوری اسلامی، به شدت از آنها انتقاد کرده بود.
همچنین انتقادات هاشمی رفسنجانی از محمود احمدی نژاد باعث شد تا محافظهکاران جمهوری اسلامی برچسب "مخالف" را به وی بزنند. او همچنین نقش بسزایی در متقاعد کردن آیت الله خمینی در قبول آتش بس بین ایران و عراق داشت. وی در فوریه سال 1994 میلادی از دومین سو قصد به جانش نیز جان سالم بدر برد. فائزه هاشمی، دختر وی، در ژانویه سال 2012 میلادی به 6 ماه حبس محکوم شد. صلاحیت وی در سال 2013 برای انتخابات ریاست جمهوری تایید نشد. مهدی هاشمی، پسر او، نیز در سال 2015 به تحمل 10 سال حبس محکوم شد.
فایننشال تایمز: رفسنجانی، راوی چهار دهه تاریخ جمهوری اسلامی
درگذشت هاشمی رفسنجانی ضربهای بزرگ به ایرانیها وارد کرد. بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که فقدان هاشمی تاثیرات زیادی را بر جمهوری اسلامی خواهد گذاشت زیرا نسل اولیهای انقلاب یا بسیار سالخورده شدهاند و یا درگذشتهاند. درگذشت وزنهای بزرگ همچون هاشمی میتواند اختلافات قدرتی بین اصلاح طلبان و تندروها را بیش از پیش کند. یکی از سیاستمداران اصلاح طلب ایران گفته است: «درگذشت او مانند زلزلهای بزرگ در هسته سیاسی ایران است. در دوران حساسی به تعادل قدرت در ایران ضربه وارد شد.» هاشمی رفسنجانی به دلیل حفظ رابطهاش با قم و محافظه کاران به جبهه قوی میانه روی در برابر تندروها بدل گشته بود.
ایندیپندنت: ستون انقلاب اسلامی
از رفسنجانی با عنوان "ستون انقلاب اسلامی" نام برده میشود. سیاستهای عملگرایانه او در ایجاد بازار آزاد، بهبود روابط با غرب و افزایش قدرت شخصیتهای منتخب مردم در ایران به مذاق بسیاری خوش نیامد.
درگذشت او ضربهای بزرگ به میانهروها و اصلاح طلبان محسوب میشود. خانواده آقای هاشمی از سال 2009 با انتقادات شدیدی مواجه شدهاند.
cnsnews: کار سخت روحانی در انتخابات
از هاشمی رفسنجانی در دهه آخر زندگیاش به عنوان یک فرد "عملگرا" یا "میانهرو" یاد میشود و "بلوک رفسنجانی - روحانی" توانست در انتخابات اخیر مجلس و شورای خبرگان موفق شود. (گرچه تندروها بر هر دو مسلط هستند اما اصلاح طلبان نیز موفقیتهای چشمگیری داشتند.) درگذشت هاشمی رفسنجانی در انتخابات آتی ریاست جمهوری ایران شاید به ضرر حسن روحانی تمام شود.
یو اس ای تودی: سیاست مدار هوشمند و بازمانده از انقلاب ایران
آیت الله هاشمی رفسنجانی سیاست مدار هوشمند و بازمانده از انقلاب ایران روز گذشته در سن 82 سالگی درگذشت. او به حرکت های زیرکانه معروف بود . او یکی از رهبران مبارزان قبل از انقلاب و یک جنگجو در سیاست داخلی بود. در انتخابات سال 2013 به طور شگفت آوری حسن روحانی، یار آیت الله هاشمی به ریاست جمهوری رسید و این اتفاق به رییس جمهور اسبق فرصت داد که نقش پشت پرده را در اقدامات اصلاح طلبانه روحانی بر عهده بگیرد. توافق هسته ای یکی از این اقدامات است. پیروزی روحانی یکی دیگر از موفقیت های هاشمی در سیاست بود. بعد از سالهای ریاست جمهوری احمدی نژاد با انتخاب روحانی نفوذ هاشمی کم کم تقویت شد.
نیویورک مگزین: ضربهای بزرگ به اصلاحطلبان
هاشمی رفسنجانی یکی از بنیانگذاران ثروتمند انقلاب اسلامی بود که در تمام عمرش از قدرتمندترین رجل سیاسی ایران به شمار میرفت. گرچه از نفوذ سیاسی وی در سالهای اخیر کاسته شده بود، اما هاشمی به صدای اصلاح طلبان بدل گشته بود. درگذشت هاشمی دست روحانی را در انتخابات پیش رو در پوست گردو خواهد گذاشت زیرا وی حالا یکی از حامیان اصلیاش را از دست داده است. هاشمی از جمله طرفداران برقراری رابطه با غرب بود.
هاشمی، یار نزدیک آیت الله خمینی و جانشین فرمانده کل قوا در دوران جنگ بود. وی پس از اتمام جنگ دوران سازندگی را هدایت کرد. او شخصی عملگرا و به لحاظ سیاسی باهوش بود که در انتصاب آیت الله خامنهای به عنوان دومین رهبر انقلاب اسلامی نقش بسزایی داشت. هاشمی در سال 2005 در انتخابات از محمود احمدی نژاد شکست خورد که یکی از دلایلش این بود که بسیاری هاشمی را منشا مشکلات کشور در آن دوران میدانستند. اما جهتگیریهای هاشمی در انتخابات سال 2009، انتقاد از محمود احمدی نژاد و همچنین حمایت وی از مردم باعث شد تا وی به شدت مورد انتقاد محافظهکاران ایران قرار گیرد و به یکی از متحدین اصلی اصلاح طلبان تبدیل شود. او حتی خواستار آزادی زندانیان سیاسی و ایجاد فضای آزاد سیاسی شد.
با سالخوردگی و درگذشت نسل اولیهای انقلاب، از این پس باید شاهد پوست اندازی نسل سیاستمداران در ایران باشیم؛ اما اینکه این انتقال چگونه صورت میگیرد در هالهای از ابهام است زیرا به نظر میرسد که با مرگ ناگهانی هاشمی رفسنجانی، فضا برای تندروها بازتر شده باشد.
در این گزارش همچنین آمده که اقدامات آینده کابینه دونالد ترامپ، مانند برهم زدن برجام، میتواند منجر به قدرتگیری بیشتر محافظهکاران در ایران شود.
Middle East Eye
هاشمی رفسنجانی بین سالهای 1989 تا 1997 میلادی برای دو دوره رئیس جمهور ایران بود. وی در سال 2005 شکست بدی از محمود احمدی نژاد خورد، اما به جای خداحافظی با دنیای سیاست، باری دیگر به عنوان یک میانه روی مخالف تندروها در صحنه ظاهر شد.
سال 2013، صلاحیت هاشمی رفسنجانی برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری ایران به خاطر کهولت سن رد شد. اما در ماههای پس از آن با حمایت از حسن روحانی حضورش در صحنه سیاسی ایران را تقویت کرد.
واشنگتن پست: شخصیت جنجالی
رئیس جمهور پیشین ایران که میتوانست نقش بسزایی در تعیین رهبر آینده ایران بازی کند، در سن 82 سالگی درگذشت. این اتفاق همچنین میتواند بر انتخابات آتی ایران نیز تاثیر بگذارد. هاشمی رفسنجانی در دهه اخیر زندگی خود علیرغم به حاشیه رانده شدن در فضای قدرت ایران، توانست رهبر اصلاح طلبان لقب گیرد. درگذشت وی منجر به تشکیل خلائی بزرگ بین میانهروهای ایران خواهد شد. رفسنجانی یار دیرین آیت الله خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، بود.
واشنگتن پست در انتها مدعی می شود: شنیده شده بود که روحانی میتواند به عنوان رهبر آینده ایران تعیین شود، اما فرض بر این بود که هاشمی رفسنجانی تا آن زمان زنده است.
نیویورک تایمز: حذف صدایی موثر
تمام جناحهای سیاسی ایران با درگذشت اکبر هاشمی رفسنجانی بلافاصله به این نتیجه رسیدند که فضای مانور اصلاح طلبان از این پس بسیار تنگتر خواهد شد. وی از جمله بنیانگذاران جمهوری اسلامی بود. تندروهای محافظه کار سیاست ایران توان کافی برای کنار زدن وزنه سنگینی چون او را هیچگاه نداشتند. اما او دیگر رفته و کسی نیست که جایگزینش شود.
دیگر چه کسی در ایران میتواند علیه "افراط گرایی" هشدار دهد؟ دیگر چه کسی میتواند آشکارا از برجام دفاع کند؟ هاشمی رفسنجانی چیزهایی میگفت که هر کسی جرات بیانش را ندارد. فاضل میبدی، از روحانیون اصلاح طلب در قم، میگوید: «تندروها خیلی خوشحال هستند اما این تازه شروع دوران پراضطراب برای بسیاری است.»
محمد رضا شمس الواعظین، فعال سیاسی و سیاستمدار اصلاح طلب، میگوید: «دیگر برعهده رئیس دولت اصلاحات است که مسئولیت مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی را برعهده گیرد.» اما وی با محدویتهای زیادی در فضای سیاسی ایران مواجه است.
آتلانتیک: برای همیشه جای او خالی می ماند
هاشمی رفسنجانی یکی از کسانی بود که ساختار حکومتی ایران را شکل داد. وی هم در دوران پیش از انقلاب و هم در دوران پس از انقلاب، به ویژه دوران جنگ، نقش پررنگی در سیاست ایران داشت. هاشمی در ماجرای ایران-کُنترا یا ایران گیت نقش داشت.
هاشمی در دوران جنگ صدای صلح بود. زمانی که نیروهای ایرانی توانستند نیروهای عراقی به سمت مرز خودشان عقب برانند، برخی از نزدیکان آیت الله خمینی به وی پیشنهاد ادامه جنگ و تصرف بغداد را میدانند تا صدام حسین تنبیه شود؛ برخی دیگر اما معتقد بودند که بازپسگیری مرزهای ایران کافی است که البته دیدگاه اول پیروز شد. این تصمیم موجب ادامه جنگ برای 6 سال دیگر شد. اما نقش هاشمی رفسنجانی در پایان دادن به جنگ در سال 1988 میلادی بر همگان مشخص است. رفسنجانی میدانست که ادامه جنگ دیگر سودی ندارد.
هاشمی در انتصاب آیت الله خامنهای به عنوان دومین رهبر انقلاب نقش پررنگی داشت. او همچنین ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام و همچنین عضویت طولانی در شورای خبرگان را نیز در کارنامه خود دارد. او پس از رحلت آیت الله خمینی در انتخابات ریاست جمهوری سال 1989 میلادی پیروز شد و تلاش داشت تا علاوه بر آزادسازی اقتصاد و ایجاد فضا برای بخش خصوصی، روابط با جهان به خصوص آمریکا را نیز بهبود بخشد. علاوه بر آن، برنامه جهاد سازندگی برای جبران خسارتهای جنگ را در دستور کار قرار داد. در دوران او کمی از شدت قوانین کنترلی اجتماعی کاسته شد.
پس از اتمام دور اول ریاست جمهوری، به تدریج از میزان قدرت و نفوذ هاشمی رفسنجانی کاسته شد. در پایان دوره دوم ریاست جمهوری، وی به کمک اعضای حزب کارگزاران سازندگی توانست سیاستهایی در پیشبرد اهداف اقتصادی را دنبال کنند که این حزب بعدها توانستند در پیروزی دولت اصلاحات نقش داشته باشند.
البته رویکرد محتاطانه هاشمی در اعمال اصلاحات سیاسی بود که موجب فاصله افتادن بین او و اصلاح طلبان شد. در سالهای اخیر نیز رفته رفته از قدرت سیاسی هاشمی کاسته شد. او پس از شکست در برابر احمدی نژاد، به دلیل حمایت از معترضان به انتخابات سال 88 از سوی تندروها به شدت مورد انتقاد قرار گرفت. صلاحیت او برای شرکت در انتخابات سال 2013 نیز رد شد و او حتی قادر نبود از به زندان افتادن دو فرزندش جلوگیری کند.
تلاشهای رفسنجانی برای یکپارچه کردن ایران با جامعه جهانی به نتیجه نرسید. درگذشت ناگهانی او نه تنها موجب توقف فعالیت این سیاستمدار کارکشته شد، بلکه باعث شد تا جای یک سیاستمدار عملگرا و میانهرو، به ویژه در سالهای پایانی زندگیاش، در عرصه سیاست دو قطبی ایران برای همیشه خالی بماند.