دولت سیزدهم میتواند یارانههای نقدی را افزایش دهد؟
وعده های افزایش یارانه نقدی در حالی مطرح می شوند، که دولت در طول سال های اخیر به دلیل کاهش شدید درامدها، با کسری بودجه مواجه شده است. از طرفی صنعت کشور نیز به دلیل تحریم های آمریکا با چالش جدی روبرو است و نمی توان از طریق مالیات ستانی وعده افزایش یارانه نقدی را عملی کرد. با این وجود اگر دولت سیزدهم بخواهد به هر اندازه یارانه نقدی را افزایش دهد، به همان اندازه با کسری بودجه روبرو خواهد شد.
به گزارش فرادید، ۱۱ سال از آغاز پرداخت یارانه نقدی در ایران میگذرد و در طول این سالها هیچ دولتی توان افزایش یارانه نقدی را نداشته است. اما حالا نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری مدعی اند که در دولت سیزدهم این وعده را عملی خواهند کرد.
محسن رضایی با وعده افزایش ده برابری یارانههای نقدی گفته که «به ۴۰ میلیون ایرانی، چیزی حدود ۳۵۰ هزار تومان یارانه پرداخت خواهیم کرد که با ۹۱ هزار تومان یارانه فعلی، ۴۵۰ هزار تومان یارانه نقدی میدهیم.»علاوه بر او، عبدالناصر همتی وعده یارانه یک میلیون تومانی داده است. او در این رابطه گفت: «برنامه من از ابتدا این بوده که به هر خانواری که در سه دهک پایین درآمدی قرار میگیرند، باید ماهانه حداقل یک میلیون تومان پرداخت شود.»
محسن مهرعلیزاده هم میگوید که یارانه نقدی ۳ دهک اول را ۴ برابر و دهکهای چهار و پنج را ۳ برابر میکند.
او صراحتا گفته که «بر اساس محاسباتی که من انجام دادم حداقل برای کمک معیشت خانوادهها٬ ناگزیر هستیم که ظرف یک تا دو سالاینده پرداخت یارانههای نقدی را ادامه دهیم.»
البته در این میان برخی از کاندیدها هم میگویند که در دولت شان قصد دارند تا یارانه نقدی را سبدغذایی تبدیل کنند.
امیرحسین قاضی زادههاشمی در این رابطه وعده پرداخت سبد غذایی ۳۰۰ هزار تومانی به هرایرانی و تسهیلات ۵۰۰ میلیونی با سود کم به زوجهای جوان و برای اشتغال، ازدواج و مسکن داده است. وعدههای که مبتنی بر توزیع پول است.
چالش افزایش یارانه نقدی در دولت سیزدهم
وعده افزایش یارانه عملی است؟
در این رابطه دکتر جعفر خیرخواهان وعدههای انتخاباتی برخی از کاندیداها را غیر علمی میداند و میگوید: برخی از کاندیداها، چون میدانند که فقط چهار سال میخواهند رئیس جمهور شوند و بعد هم پاسخگو نیستند وعدههایی میدهند که مبنا و مفهوم اقتصادی ندارد و عملیاتی نیست.
او همچنین میگوید که در تجربه پرداخت یارانه نقدی دیدیم که حدود ۴۰ یا ۵۰ هزار تومان یارانه نقدی پرداخت شد، ولی قیمتها با افزایش زیادی رو به رو شد و عملا این یارانه بی خاصیت شد. مردم باید به بلوغی برسند که فریب وعدههای این چنینی را بخورند.
قدرت الله امام وردی هم گفته که «متاسفانه نامزدها منابعی که قرار است برای یارانه پرداخت شود را اعلام نمیکنند این در حالی است که هر مصرفی نیازمند یک منبعی است، نمیتوان تنها به وعده و وعید اکتفا کرد. این اتفاق مسلما باعث خواهد شد که دولت به انتشار پول دست بزند که نهایتا باعث افزایش نقدینگی در جامعه و سیکل معیوب کسری بودجه دولت و تورم خواهد شد و این چرخه معیوب ادامه خواهد یافت.»
مهرداد عمادی، اقتصاددان و مشاور اقتصادی در اتحادیه اروپا هم معتقد است که هیچ یک از وعدههای اقتصادی کاندایدهای انتخابات ریاست جمهوری دوره سیزدهم قابل اجرا نیست.
او در این رابطه میگوید که اگر ما اندکی روی وعدههای انتخاباتی که البته پیشینه تاریخی نیز دارند، مکث کنیم به پاسخ خود خواهیم رسید. حداقل از نظر بنده هیچ کدام از آنها قابل تحقق نیست و در این راستا بیشتر مسئولیت نه بر دوش کاندیداها بلکه بر دوش شهروندانی است که حق انتخاب دارند تا ارزیابی دقیقی از این موضوع داشته باشند.