(عکس) از شایعه تا واقعیت؛ تصاویر پوست‌کندنِ «پیروز» واقعی است؟

(عکس) از شایعه تا واقعیت؛ تصاویر پوست‌کندنِ «پیروز» واقعی است؟

«پیروز»، گرچه کالبدشکافی شده و در فرایند تاکسیدرمی قرار دارد تا در موزه، به‌عنوان نمونه‌ای از دستاورد‌های علمی متخصصان ایرانی برای همیشه نگهداری شود؛ اما هنوز هیچ تصویری از فرایند تاکسیدرمی این توله‌یوز از سوی سازمان حفاظت محیط‌زیست منتشر نشده است.

کد خبر : ۱۲۴۸۱۶
بازدید : ۴۸۷

تصاویر و نوشته‌هایی در روز‌های اخیر در فضای مجازی با عنوان «پوست کندن پیروز»، توله‌یوز ایرانی منتشر شده که بررسی‌ها نشان می‌دهد «جعلی» است و عکس منتشرشده متعلق به این یوزپلنگ محبوب نیست.

صبح نهم اسفندماه بود که خبر رسید تلاش دامپزشکان در اتاق عمل بیمارستان دامپزشکی مرکزی تهران برای دیالیز فرزندِ «ایران» بی‌نتیجه مانده و «پیروز»، توله‌یوز محبوب ایرانی در ۱۰ ماهگی بر اثر آنچه «نارسایی کلیوی» عنوان شد، تلف شده است.

این خبر، موجی از واکنش‌ها را در رسانه‌ها و فضای مجازی به همراه داشت و مردم، ناراحتی خود را برای از دست دادن «پیروز» به اشکال مختلف عنوان کردند. «پیروز» که حاصل نخستین تجربه سزارین یک یوزپلنگ ایرانی در اسارت با توان داخلی متخصصان کشورمان بود، از دست رفت؛ اما جریان‌سازی رسانه‌ای شبکه‌های فارسی‌زبان خارجی و برخی دنباله‌رو‌های آن‌ها در داخل کشورمان از همان دقایق اولیه آغاز شد و همچنان نیز ادامه دارد.

گرچه برخی کارشناسان محیط‌زیست و متخصصان علم دامپزشکی، از ابتدا هم پیش‌بینی کرده بودند که پس از عدم پذیرش توله‌ها توسط مادرشان، یوز‌ها دچار مشکلات جدی شوند؛ اما جریان رسانه‌ای غرب، هر بار با دستاویز جدید تلاش می‌کند تا از این اتفاق، برای کشورمان یک جریان مردمی علیه نظام اسلامی بسازد.

تکسیدرمی یارقلی

تصویر بالا که به نام پوست کندن «پیروز» منتشر می‌شود، مربوط به تاکسیدرمی یوزی به نام «یارقلی» است

برخی غیرمتخصصان داخلی نیز که به عرصه محیط‌زیست یا حتی رادیو و تلویزیون راه یافته‌اند، بر آتش این توطئه در روز‌های اخیر دمیدند تا تب مرگ «پیروز» بیش از اندازه بالا بگیرد. در آخرین فضاسازی رسانه‌ای به‌خصوص در فضای مجازی، برخی‌ها با انتشار تصاویری مدعی شده‌اند که «پیروز» را کالبد شکافته‌اند و پوست می‌کنند تا او را خشک یا به عبارت دیگر، «تاکسیدرمی» کنند.

گرچه عصر همان روز مرگ این توله‌یوز، «سمیه رفیعی»، رئیس فراکسیون محیط‌زیست مجلس اعلام کرد که مرکز ذخایر ژنتیکی جهاد دانشگاهی، نمونه‌های ژن پیروز را گرفته و امکان تکثیر و احیای آن در جهاد دانشگاهی وجود دارد؛ اما تصاویر منتشرشده از تاکسیدرمی پیروز، واقعی نبود!

برخی حتی احساساتی شده و از دیگران خواسته‌اند تا تصویر «پیروز» را در این شرایط منتشر نکنند!

پست اینستاگرامی

«غلامرضا ابدالی»، مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت حیات‌وحش سازمان حفاظت محیط‌زیست هم روز بعد از مرگ «پیروز» درباره سرانجام لاشه او گفته بود: این توله‌یوز ایرانی برای کالبدشکافی انتقال داده شده است و بعد از انجام آزمایش‌ها، تاکسیدرمی و ژن او تا همیشه حفظ خواهد شد.

«پیروز»، گرچه کالبدشکافی شده و در فرایند تاکسیدرمی قرار دارد تا در موزه، به‌عنوان نمونه‌ای از دستاورد‌های علمی متخصصان ایرانی برای همیشه نگهداری شود؛ اما هنوز هیچ تصویری از فرایند تاکسیدرمی این توله‌یوز از سوی سازمان حفاظت محیط‌زیست منتشر نشده است.

تصویری که برخی‌ها در رسانه‌های معاند خارجی و شبکه‌های اجتماعی دست به دست می‌کنند و آن را به پیروز نسبت می‌دهند، متعلق به یک یوز دیگر است که در تصادف جاده‌ای کشته و سپس تاکسیدرمی شد.

یارقلی

تصویر بالا مربوط به تاکسیدرمی یوزی به نام «یارقلی» است

بررسی‌های بیشتر نشان می‌دهد عکسی که در فضای مجازی از لاشه یوزی در حال پوست کندن منتشر شده، مربوط به پیروز نیست. این عکس مربوط به کارگاه تاکسیدرمی سازمان حفاظت محیط‌زیست و یوز نر بالغی به نام «یارقلی» است که متأسفانه در آبان ماه سال ۱۳۹۷ در تصادف با خودروی عبوری در جاده سنخواست به جاجرم در حاشیه پناهگاه حیات‌وحش میاندشت استان خراسان شمالی تلف شد.

«کامبیز برادرانی»، فعال محیط‌زیست در مطلبی تحت عنوان «محیط‌زیستی‌نماها» در همین‌باره می‌نویسد: «برخی یوز نر بالغ را از توله‌یوز (پیروز) تشخیص نمی‌دهند. پوست کندن جهت تاکسیدرمی را از کالبدگشایی تشخیص نمی‌دهند؛ اما تریبون محیط‌زیست، توله‌یوز و تیمارگر شده‌اند».

او می‌نویسد: «پیروز قرار است برای ماندگاری و نگهداری در موزه‌ها تاکسیدرمی شود. گونه‌های مختلف حیات‌وحش و حتی نژاد‌های مختلف دام اصیل بعد از تلف شدن با هر دلیلی اگر سالم باشند، برای نگهداری و ماندگاری در موزه‌های تنوع زیستی، تاریخ طبیعی، حیات‌وحش و ... باید تاکسیدرمی شوند. این موزه‌ها علاوه بر اینکه محل نگهداری گنجینه‌های طبیعی و ملی کشورمان هستند، نقش بسیار مهمی در آموزش و فرهنگ‌سازی مردم دارند».

تاکسیدرمی یارقلی

تصویر نهایی یوزی به نام «یارقلی» پس از تاکسیدرمی

این فعال محیط‌زیست همچنین تأکید می‌کند: «خواهشاً اگر واقعاً علاقه‌مند به موضوعات مربوط به حیات‌وحش و طبیعت هستید، در انتخاب صفحات و مطالب منتشر شده دقت کنید».

یوزپلنگ آسیایی یا همان یوز ایرانی تنها گونه خاص از گربه‌سانان است که فقط در زیست‌گاه‌های ایران یافت می‌شود. این تیزپای ایرانی که در معرض انقراض شدید قرار دارد، چالش‌های بسیاری را برای بقا پشت سر گذاشته و چند سالی است در کشورمان مورد توجه قرار گرفته است.

۰
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید