فردای پس از خیانت
اسلام و به تبع آن قانون مدنی کشور، اهمیت زیادی برای خانواده به عنوان نهادی مقدس قائل است. به همین جهت انجام رفتارهای منافی اخلاق و داشتن رابطه نامشروع را نه تنها مذموم و ناپسند دانسته، بلکه آن مانعی برای ادامه ازدواج هم میداند. یعنی زن یا مرد میتوانند به دلیل خیانت و داشتن رابطه نامشروع یکی از زوجین، از همدیگر طلاق بگیرند.
اسلام و به تبع آن قانون مدنی کشور، اهمیت زیادی برای خانواده به عنوان نهادی مقدس قائل است. به همین جهت انجام رفتارهای منافی اخلاق و داشتن رابطه نامشروع را نه تنها مذموم و ناپسند دانسته، بلکه آن مانعی برای ادامه ازدواج هم میداند. یعنی زن یا مرد میتوانند به دلیل خیانت و داشتن رابطه نامشروع یکی از زوجین، از همدیگر طلاق بگیرند.
در این مقاله قصد دارم به بررسی جایگاه رابطه نامشروع در طلاق از طرف زن و مرد و چگونگی اثبات آن بپردازم. با من همراه باشید.
رابطه نامشروع زن و طلاق از طرف مرد
قانون حق طلاق را به صورت مطلق در اختیار مرد قرار داده است. یعنی مرد در هر زمانی و به هر دلیلی میتواند همسر خویش را طلاق دهد، بدون اینکه نیازی به ارائه دلیل داشته باشد. اما نکته مهمی که در بحث داشتن رابطه نامشروع از طرف زن وجود دارد، مربوط به حقوق مالی او است.
حتی اگر مرد بتواند رابطه مشروع زن را در دادگاه ثابت کند، هیچ کدام از حقوق مالی او ساقط نمیشود. یعنی باید مهریه و اجرت المثل زن را بپردازد تا بتواند او را طلاق دهد. این قانون در همه موارد صدق میکند. یعنی مهم نیست مرد به چه دلیلی زن را طلاق میدهد، زمانی که دادخواست از طرف ثبت میشود، میبایست تمامی حق و حقوق مالی همسرش را قبل از اجرای صیغه طلاق، پرداخت کند.
طلاق از طرف زن به دلیل داشتن رابطه نامشروع مرد
از آن جایی که حق طلاق مطلقا در اختیار مرد است، زن وقتی میتواند برای طلاق اقدام کند که در عسر و حرج باشد. منظور از عسر و حرج این است که شرایط زندگی به حدی سخت و مشقت بار باشد که ادامه آن ممکن نباشد. این قید یعنی صرف انجام دادم دو یا سه بار، نمیتواند دلیل محکمی برای طلاق باشد و دادگاه آن را نخواهد پذیرفت. در واقع مرد باید آن را به طور مداوم و همیشگی انجام دهد.
بنابراین در این صورت، رابطه نامشروع نیز میتواند بنابر تشخیص قاضی، جزو مصادیق عسر و حرج قرار گیرد. از طرف دیگر یکی از شروط ضمن عقد، سوءرفتار یا سوء معاشرت مرد به شکلی است که ادامه زندگی با او میسر نباشد. بنابراین داشتن رابطه نامشروع از این جهت نیز میتواند دلیلی برای درخواست طلاق از طرف زن باشد.
زیرا عرف، قانون و شرع ما داشتن روابط نامشروع مرد را جز رفتارهای ناپسند میداند و حتی برای آن مجازات هم تعیین شده است.
تفاوت رابطه نامشروع با زنا
رابطه نامشروع با زنا در مفهوم متفاوت است. هر چند که زنا زیر مجموعه رابطه نامشروع قرار میگیرد، اما رابطه نامشروع مفهومی وسیعتر از زنا داشته و اموال مختلفی از دوستی و ارتباط تلفنی با نامحرم تا زنای محصنه را شامل میشود. منظور از طلاق به دلیل داشتن رابطه نامشروع هم میتواند شامل تمامی اعمال منافی عفتی شود که از طرف مرد یا زن صورت میگیرد. هرچند در عرف ما داشتن این نوع روابط از سوی زنان معمولا با واکنشهای بیشتری مواجه است و راحتتر میتوان آن را اثبات کرد.
رابطه نامشروع در قانون و مصادیق آن
قانون مجازات اسلامی در ماده 637 بخش تعزیرات، در خصوص رابطه نامشروع و مجازات آن میگوید: «هر گاه زن و مردی که بین آنها علقه زوجیت نباشد، مرتکب روابط نامشروع یا عمل منافی عفت غیر از زنا از قبیل تقبیل یا مضاجعه شوند، به شلاق تا نود و نه ضربه محکوم خواهند شد و اگر عمل با عنف و اکراه باشد فقط اکراهکننده تعزیر میشود.»
بر اساس این ماده هر نوع رابطهای که خارج از رابطه زوجیت باشد، از مصادیق رابطه نامشروع محسوب شده و میتواند دلیلی برای طلاق از طرف زن محسوب شود. رابطه نامشروع به طور کلی به دوسته از روابط تقسیم میشوند:
رابطه مشروع دون زنا
منظور از رابطه مشروع دون زان آن دسته از روابط فیزیکی بوده که به روابط جنسی منتهی نمیشود. مواردی مثل بوسیدن، بغل کردن یا همبستر شدن بدون رابطه، از مصادیق این نوع رابطه نامشروع است. توجه داشته باشید که اعمالی مثل چشمک زدن، لبخند زدن شهوت آمیز را نمیتوان از مصادیق رابطه نامشروع به شمار آورد.
رابطه نامشروع منجر به زنا
همانطور از اسمش مشخص است، این رابطه به رابطه جنسی منتهی میشود. که خود به انواع مختلفی مانند زنای محصنه، زنای غیر محصنه و تجاوز به عنف را دربر میگیرد.
بنابراین برای تحقق رابطه نامشروع باید شرایط زیر موجود باشد تا بتوان به آن استناد کرد:
وجود یک رابطه بین مرد و زن
نامشروع بودن رابطه. یعنی اگر مرد بدون اجازه همسرش زن دیگری اختیار کرد، نمیتواند با استناد به داشتن رابطه نامشروع طلاق بگیرد.
راههای اثبات رابطه نامشروع
دلایلی که برای اثبات رابطه نامشروع میان زن یا مرد میتوان استفاده کرد، همان دلایلی است که در قانون به عنوان ادله اثبات دعوا وجود دارد. که به شرح زیر است:
اقرار
مهمترین ادله اثبات دعوا، اقرار شخص به داشتن رابطه نامشروع است. زن یا مرد باید یک بار در حضور قاضی به کار خود اعتراف کند. بنابراین اعتراف در هر جایی غیر از دادگاه، قبول نیست.
شهادت شهود
اگر کسی زن یا مرد را در حین انجام فعل رابطه نامشروع دیده باشد، میتواند به نفع طرف مقابل شهادت بدهد. شرط شهادت در این مواقع این است که فرد حتما با چشمهای خود شاهد ماجرا بوده باشد نه اینکه از دیگری نقل قول کند.
استفاده از فیلم و عکس
امروزه فیلم و عکس را نیز میتوان به عنوان اماره قضایی، جهت اثبات رابطه نامشروع استفاده کرد. البته فیلم و عکس به تنهایی برای اثبات این کار کافی نیست و حتما باید در کنار سایر مدارک باشد.
آیا چت کردن و تماس تلفنی از مصادیق رابطه نامشروع است؟
حضور همه جانبه اینترنت در دنیای امروزی، باعث پیچیدگی روابط شده و ممکن است در برخی جاها نیاز به تصویب قانون جدیدی باشد. امروزه بخش قابل توجهی از روابط میان افراد جامع در فضای مجازی، از طریق چت کردن و تماس تلفنی صورت میگیرد.
این سوال از مشاوره حقوقی خانواده مطرح میشود که آیا داشتن چتهای خصوصی با دیگران و تماس تلفنی هم جزو روابط نامشروع محسوب میشود یا خیر؟ با توجه به اینکه این مسئله در این روزها نیز بسیار شایع شده است؟
هر چند نظرات متفاوتی در این باره وجود دارد، اما بر اساس نظریه مشورتی 3492/7 در تاریخ 8/6/88، پیامک و تماس تلفنی را هم میتوان در مصادیق روابط نامشروع به شمار آورد. در این ماده آمده است: «ارتباط تلفنی از مصادیق رابطه نامشروع دانسته شده و طبق قانون مجازات قابل پیگرد است.»
هر چند ممکن است رویه دادگاهها، تا حدودی با هم متفاوت باشد. اما اگر تماسهای تلفنی و پیامکها شامل عبارتهای جنسی و نامتعارف باشد، میتواند سندی برای رابطه نامشروع باشد. مخصوصا اگر مرد یا زن این کار را به صورت مداوم انجام میدهد. به نحوی که به آن اعتیاد پیاده کرده است.
برای اثبات این نوع روابط نامشروع، اگر پیامها خارج از شبکههای اجتماعی باشند، میتوان از طریق اپراتورهای تلفن همراه، پرینت آنها را دریافت کرده و به دادخواست پیوست کرد. در صورتی که پیامها در شبکههای مجازی مثل تلگرام، واتساپ یا اینستاگرام باشد هم میتوان اسکرین شات آنها را تهیه کرد.
شرط تنصیف در طلاق به دلیل رابطه نامشروع مرد
شرط تنصیف در طلاق یکی از شروطی است که زن و مرد میتوانند ضمن عقد آن را بپذیرند. اما طلاق از طرف زن به دلیل داشتن رابطه نامشروع از طرف مرد، و زمانی که زن تمکین کرده باشد؛ اجرا میشود. در این صورت تا سقف 50 درصد از اموالی که مرد در دوران زندگی زناشویی به دست آورده را به زن میدهد. البته این کار مستلزم اثبات رابطه نامشروع است.