(عکس) قطب جنوب سرسبز می‌شود؛ رشد عجیب پوشش گیاهی در قطب جنوب در اثر گرمایش جهانی

(عکس) قطب جنوب سرسبز می‌شود؛ رشد عجیب پوشش گیاهی در قطب جنوب در اثر گرمایش جهانی

تحقیقات جدید نشان می‌دهد پوشش گیاهی در سراسر شبه‌جزیره قطب جنوب در 4 دهه گذشته بیش از 10 برابر افزایش یافته است.

کد خبر : ۲۰۸۸۲۲
بازدید : ۲۰۳

شبه‌جزیره قطب جنوب مانند بسیاری از مناطق قطبی سریع‌تر از میانگین جهانی درحال گرم شدن است. در این پژوهش جدید که محققانی از دانشگاه‌های « اکستر »، « هرتفوردشایر » و محققان گروه مطالعه قطب جنوب در بریتانیا انجام داده‌اند، از داده‌های ماهواره‌ای برای ارزیابی میزان سبز شدن قطب جنوب در واکنش به تغییرات آب‌وهوایی استفاده شده است.

این اطلاعات نشان داد مساحت پوشش گیاهی در سراسر این شبه‌جزیره از کمتر از یک کیلومترمربع در سال ۱۹۸۶ به تقریباً ۱۲ کیلومتر مربع تا سال ۲۰۲۱ افزایش یافته است.

این مطالعه که در مجله « Nature   Geoscience » چاپ شده است، نشان می‌دهد در سال‌های اخیر (۲۰۲۱-۲۰۱۶) روند سبز شدن نسبت به دوره پژوهشی پیشین (۲۰۲۱-۱۹۸۶) بیش از  ۳۰ درصد  شتاب گرفته است. در این مقاله شواهد ماهواره‌ای سبز شدن شبه‌جزیره قطب جنوب به‌خوبی نشان داده شده است.

242_11zon

در پژوهش قبلی که نمونه‌های تهیه‌شده از اکوسیستم تحت تسلط خزه در شبه‌جزیره قطب جنوب بررسی شد نیز تیم دانشمندان شواهدی پیدا کرد که نشان می‌داد نرخ رشد گیاهان در دهه‌های اخیر افزایش چشمگیری داشته است.

این مطالعه جدید از تصاویر ماهواره‌ای استفاده می‌کند تا تأیید کند که روند سبز شدن به‌صورتی گسترده ادامه دارد و سرعت آن نیز فزاینده است. دکتر « توماس رولند » از دانشگاه اکستر می‌گوید: «گیاهانی که در شبه‌جزیره قطب جنوب پیدا می‌کنیم -بیشتر خزه‌ها- در سخت‌ترین شرایط زمین رشد می‌کنند. هرچند هنوز هم می‌توان برف و یخ در این شبه‌جزیره پیدا کرد اما متأسفانه بخش‌هایی با پوشش گیاهی چشمگیر نیز قابل‌مشاهده است که نشان می‌دهد تغییرات آب‌وهوا و گرمایش جهانی روی این بیابان وسیع نیز اثر گذاشته است.»

243_11zon

دکتر « اولی بارتلت » از دانشگاه هرتفوردشایر نیز افزود: «با افزایش روند گرم شدن کره زمین، احتمال دارد میزان سرسبز شدن شبه‌جزیره نیز افزایش یابد. خاک در قطب جنوب عمدتاً از نظر مواد معدنی موردنیاز برای رشد گیاهان فقیر است اما این افزایش در رشد پوشش گیاهی سبب افزایش مواد آلی می‌شود که تشکیل خاک را تسهیل می‌کند و به‌طور بالقوه شرایط لازم برای رشد گیاهان را هموار می‌کند. این امر خطر ورود گونه‌های غیربومی و مهاجم را افزایش می‌دهد که احتمالاً اکوتوریست‌ها و سایر بازدیدکنندگان آن‌ها را به این قاره آورده‌اند.»

باتوجه‌به این نتایج، محققان به تحقیق بیشتر روی ایجاد مکانیسم‌های کنترل اقلیم و شرایط جوی، به‌ویژه در این منطقه، تأکید دارند تا بتوان روند سبز شدن را کنترل کرد.

دکتر رولند در پایان گفت: «اکنون حساسیت پوشش گیاهی شبه‌جزیره قطب جنوب به تغییرات آب‌و‌هوایی مشخص است و با گرمایش جهانی در سال‌های آینده می‌توانیم شاهد تغییرات اساسی در زیست‌شناسی و چشم‌انداز این منطقه باشیم. یافته‌های ما نگرانی‌های جدی را د مورد آینده زیست‌محیطی شبه‌جزیره ایجاد می‌کند. برای محافظت از قطب جنوب، ما باید مراقب پیشروی این تغییرات باشیم.»

اکنون محققان درحال بررسی این موضوع هستند که چگونه گیاهان نواحی یخ‌زدایی‌شده را استعمار کرده‌اند و این فرایند چگونه می‌تواند ادامه یابد.

منبع: دیجیاتو

۰
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید