دایناسور ناشناخته‌ای که از روی یک «عکس» شناسایی شد

دایناسور ناشناخته‌ای که از روی یک «عکس» شناسایی شد

دیرین شناسان با بررسی عکس‌های آرشیوی، توانستند نوع ناشناخته‌ای از دایناسور را شناسایی کنند که بقایای فسیلی آن حدود ۸۰ سال قبل در جریان جنگ جهانی از بین رفته بود.

کد خبر : ۲۲۴۲۳۷
بازدید : ۲۹

فرادید| دیرین‌شناسان یک گونه جدید از دایناسورهای شکارچی مربوط به دوران کرتاسه در شمال آفریقا را شناسایی کرده‌اند که حدود ۹۵ میلیون سال پیش می‌زیسته است. آنچه این کشف را خاص کرده اینست که فسیل اصلی این دایناسور که در مصر کشف شده بود، ۸۰ سال پیش در دوران جنگ جهانی دوم، به طور کامل از بین رفته است. 

به گزارش فرادید، محققان تصاویر آرشیوی قبلاً ناشناخته از اسکلت دایناسور از دوره قبل از ۱۹۴۴ را تجزیه و تحلیل کردند. نتایج این تحقیق در مجله علمی بین‌المللی PLOS ONE منتشر شده است. 

تاریخ پر فراز و نشیب این فسیل به دوران گذشته بازمی‌گردد: اسکلت اصلی این دایناسور بزرگ شکارچی توسط دیرین‌شناس مونیخی، ارنست استرومر فون رایشنباخ (۱۸۷۱–۱۹۵۲) توصیف شده بود. این فسیل سال ۱۹۱۴ در جریان یک اکتشاف در واحه باهاریا در مصر پیدا شده بود و اندک زمانی پس از آن به استرومر در مونیخ ارسال شده بود. 

آنجا این فسیل همراه سایر فسیل‌های دایناسورهای مصری در «مجموعه ایالتی باواریا برای دیرین‌شناسی و زمین‌شناسی» ذخیره شده بود که آن زمان در «آکادمی قدیمی» در مرکز مونیخ بود. استرومر این فسیل را به جنس کارکارودونتوسوروس، سوسماری با دندان‌های شبیه کوسه نسبت داد. این دایناسور حدود ۱۰ متر طول داشت و یکی از بزرگ‌ترین گوشت‌خواران خشکی‌زی شناخته‌شده در تاریخ زمین بود که از دید اندازه شبیه تیرانوسوروس رکس کمی جوان‌تر از آمریکای شمالی بود. 

در تاریخ ۲۱ ژوئیه ۱۹۴۴، ساختمان آکادمی قدیمی در جریان حمله هوایی متفقین به مونیخ آسیب دید و به طور کامل سوخت. بخش زیادی از مجموعه‌ی آن زمان، از جمله تمام فسیل‌های دایناسور مصری، قربانی این حمله شدند. پس از آن، مدت طولانی خبری از شکارچی غول‌پیکر مصری نبود و این یافته‌ها به فراموشی سپرده شدند. تنها آثار باقی‌مانده از دایناسورهای کرتاسه مصر، یادداشت‌ها و تصاویری از استخوان‌ها و چند عکس از اسکلت اصلی بودند. 

1

بقایای اسکلتی تامریراپتور مارکگرافی در نمایشگاهی در آکادمی قدیمی. این عکس در زمانی نامشخص پیش از نابودی در آوریل ۱۹۴۴ گرفته شده است

در جریان تحقیقات جدید، دیرین‌شناس ماکسیمیلیان کلرمان با تصاویر جدید و پیش‌تر ناشناخته‌ای از دایناسور شکارچی روبرو شد. این تصاویر اسکلت اصلی دایناسور از مصر (بخشی از جمجمه، ستون فقرات و اندام‌های پشتی) را نشان می‌دهند که پیش از نابودی در نمایشگاه آکادمی قدیمی به نمایش گذاشته شده بودند. کلرمان این تصاویر جدید را با استاد دایناسورشناسی، پروفسور اُلیوِر راوهاوت و دکتر النا کوئستا ارزیابی کرد. 

کلرمان می‌گوید: «آنچه در تصاویر تاریخی دیدیم، همه ما را شگفت‌زده کرد. فسیل دایناسور مصری که آنجا به تصویر کشیده شده، تفاوت زیادی با یافته‌های جدیدتر کارکارودونتوسوروس در مراکش دارد. بنابراین طبقه‌بندی اصلی استرومر نادرست بود. ما یک گونه کاملاً متفاوت و ناشناخته از دایناسور شکارچی را شناسایی کردیم و آن را تامِریراپتور مارکگرافی نامگذاری کردیم.» 

تامِریراپتور حدود ۱۰ متر طول و دندان‌های متقارن و یک شاخ برجسته روی بینی خود داشته است. این نام به نام باستانی مصر، «تامری»، سرزمین موعود اشاره دارد و برگرفته از نام جمع‌کننده‌ی فسیل استرومر، ریچارد مارکگراف است. محققان دریافتند این دایناسور با کارکارودونتوسوروس شمال آفریقا و آمریکای جنوبی و همچنین گروهی از دایناسورهای شکارچی آسیایی، متریاکانتوسور، ارتباط نزدیکی دارد. 

پروفسور راوهاوت می‌گوید: «احتمالاً دایناسورهای شمال آفریقا بسیار متنوع‌تر از آنچه که پیش‌تر تصور می‌کردیم، بودند. این تحقیق نشان می‌دهد برای دیرین‌شناسان جستجو نه تنها روی زمین، بلکه در آرشیوهای قدیمی نیز حیاتی است.»

مترجم: زهرا ذوالقدر

۰
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید