«ادرار کردن» در شامپانزهها «مسری» است!
تحقیقات نشان داده که در میان شامپانزهها، «ادرار» مسری است؛ یعنی وقتی یک شامپانزه شروع به ادرار کردن میکند، دیگران هم به سرعت همین کار را انجام میدهند.
فرادید| اگر شما کسی را که خمیازه میکشد ببینید یا صدای خمیازه کشیدن بشنوید، به طور ناخودآگاه خمیازه میکشید. این پدیده به خوبی مطالعه شده و نامش «خمیازه مسری» است. حالا پژوهشی جدید نشان داده که ادرار کردن هم ممکن است مسری باشد. شامپانزههای در اسارت وقتی میبینند همنوعشان ادرار میکند، شروع به ادرار کردن میکنند.
به گزارش فرادید، سال ۲۰۱۹، اینا اونیشی، نخستیشناس دانشگاه کیوتو نسبت به ادرار کردن شامپانزهها کنجکاو شد. او هنگام تحقیق روی شامپانزههای در اسارت متوجه شد این حیوانات غالباً همزمان ادرار میکنند. این موضوع او را به یاد رفتارهای مشابه در انسانها انداخت، مثل خمیازه کشیدن مسری یا رفتن گروهی به دستشویی.
اونیشی برای بررسی این پدیده آزمایشی انجام داد. او و همکارانش بیش از ۶۰۰ ساعت رفتار ۲۰ شامپانزه را فیلمبرداری کردند و ۱۳۲۸ مورد «ادرار» را ثبت کردند. تجزیه و تحلیل ویدئوها این تردید را تأیید کرد: وقتی یک شامپانزه ادار میکند، شامپانزههای دیگر به سرعت شروع به ادار کردن میکنند!
دادههای آنها یافتههای دقیقتری را هم نشان داد: برای نمونه، نزدیکی فیزیکی به جانوری که ادرار میکرد، احتمال ادرار کردن سایر شامپانزهها را افزایش میداد. رابطه نزدیک اجتماعی بین شامپانزهها (مثل وقتگذرانی یا تمیز کردن یکدیگر) بر مسری بودن ادرار آنها تاثیر نداشت، برخلاف انسانها که نزدیکی اجتماعی بر ادرار مسری آنها اثر میگذارد.
این یافتهها نشان میدهد ادرار مسری احتمالاً منشأ عمیقی در تکامل دارد. ممکن است این رفتار از یک جد مشترک به ارث رسیده باشد (شامپانزهها و بابونها نزدیکترین خویشاوندان زنده انسانها هستند).
شینیا یاماموتو از نویسندگان مطالعه، میگوید: «در انسانها میدانیم تصمیم برای ادرار کردن متأثر از عوامل اجتماعی است که ما را به ادرار کردن همزمان با دیگران سوق میدهد و این ادرار همزمان میتواند پیوندهای اجتماعی را بیشتر تقویت کند. مطالعه ما به روشنی نشان داد شامپانزهها در این پدیده مشابه ما هستند.»
این مطالعه تنها روی شامپانزههای در اسارت انجام شده، اما محققان گمان میکنند این رفتار مسری احتمالاً در حیات وحش هم وجود دارد.
چرا شامپانزهها همزمان ادرار میکنند؟
این تحقیق پاسخی قطعی به این پرسش نمیدهد، اما پژوهشگران چندین نظریه را مطرح کردهاند. ادرار مسری ممکن است به تقویت پیوندهای اجتماعی و افزایش هماهنگی کمک کند یا ممکن است یک حرکت دفاعی برای جلوگیری از دنبال شدن حرکات گروه توسط شکارچیان باشد.
بسیاری از پدیدههای اجتماعی مرتبط با زندگی گروهی میان انسانها و حیوانات مشترک است، همه ما متأثر از حضور دیگران هستیم، حتی در فعالیتهای روزمره. برای نمونه، رفتارهایی مانند خمیازه کشیدن، راه رفتن، ضربه زدن ریتمیک و حتی تغییرات در اندازه مردمک چشم در انسانها و شامپانزهها مسری هستند. این مطالعه نشان میدهد ادرار که به نظر یک عمل فیزیولوژیکی ساده است میتواند به طور اجتماعی در یک گروه گسترش یابد.
مترجم: زهرا ذوالقدر