تصاویر؛ بهترین خودروهای مفهومی تاریخ که هیچوقت تولید نشدند

این فهرست شامل خودروهایی میشود که بهشکل مفهومی یا نمونهی اولیه معرفی شدند اما هرگز وارد خط تولید نشدند. خودروها به ترتیب حروف الفبای نام شرکتها مرتب شدهاند.
فرادید| خودروهای مفهومی جذاب، عجیب و مسحورکننده هستند. برخی فقط برای نمایش طراحی ساخته میشوند تا شرکتها قدرت خلاقیتشان را به رخ بکشند و برخی دیگر پیشدرآمدی برای محصولات آینده هستند. اما در بیشتر مواقع، یک خودرو فقط در حد مفهوم باقی میماند، حتی اگر جهان خودرو منتظر تولید آن باشد.
به گزارش فرادید، در این مقاله، ۱۰ خودروی مفهومی را معرفی کردیم که به راستی شایستهی تولید بودند. این فهرست شامل خودروهایی میشود که بهشکل مفهومی یا نمونهی اولیه معرفی شدند اما هرگز وارد خط تولید نشدند. خودروها به ترتیب حروف الفبای نام شرکتها مرتب شدهاند.
10. کانسپت Audi R۸ V۱۲ TDI
یک R۸ با موتور دیزل V۱۲ میتوانست نقطه عطفی در صنعت خودروسازی باشد.
- موتور: ۶.۰ لیتری V۱۲ توئینتوربو شارژ
- قدرت: ۴۹۳ اسب بخار در ۴۰۰۰ دور در دقیقه
- گشتاور: ۷۴۰ پوند-فوت در بازه ۱۵۰۰ تا ۳۰۰۰ دور در دقیقه
- شتاب ۰ تا ۶۰ مایل بر ساعت: ۴.۲ ثانیه
نسل اول آئودی R۸ رسماً سال ۲۰۰۶ عرضه شد، سه سال پس از آنکه در نمایشگاه بینالمللی خودروی ژنو ۲۰۰۳ به نمایش درآمد. این خودرو به عنوان موفقیت در فروش به یاد مانده؛ خودرویی که فلسفه «ابرخودروی قابلاستفاده روزانه» را احیا کرد. حدود سال ۲۰۰۸، آئودی نسخهای رادیکال از R۸ را بهشکل کانسپت معرفی کرد که تفاوتهایی زیادی در طراحی داشت و کاملاً از پیشرانهای جدید و عجیب بهره میبرد.
این مدل که ابتدا Audi R۸ V۱۲ TDI و سپس Audi R۸ TDI Le Mans Concept نام گرفت، از یک موتور باورنکردنی V۱۲ دیزلی توئینتوربو ۶.۰ لیتری بهره میبرد که ارتباط نزدیکی با خودروی افسانهای مسابقات Audi R۱۰ Le Mans داشت؛ خودرویی که آن هم از پیشرانه دیزلی V۱۲ استفاده میکرد. اگرچه این مدل قدرت بیشتری نسبت به نسخه جادهای آن زمان R۸ نداشت، اما تقریباً دو برابر گشتاور نیروی در دسترس در دور موتور پایین ۱۵۰۰ rpm ارائه میداد.
این خودرو میتوانست نخستین ابرخودروی دیزلی در کلاس خود باشد، اما جا دادن یک موتور عظیم V۱۲ در بدنه R۸ بسیار پرهزینه بود و بازیابی سرمایه عظیم آئودی برای بازطراحی شاسی این خودرو تنها از راه فروش، امکانپذیر نبود. بنابراین، پروژه ساخت نسخه دیزلی R۸ به بایگانی سپرده شد.
9. مفهوم BMW M۸
BMW 850CSi هرگز به قدرتی که برای نسخه مفهومی M۸ تصور شده بود، نرسید.
- موتور: ۱۲ سیلندری با مکش طبیعی هوا و حجم ۶.۰ لیتر
- قدرت: ۶۳۱ اسب بخار
- گشتاور: ۴۷۹ پوند-فوت
- شتاب ۰ تا ۶۰ مایل در ساعت: تأیید نشده
تنها دو نسل از سری ۸ BMW وجود دارد. نسل اول با کد E۳۱ سال ۱۹۹۰ معرفی شد و شامل مجموعهای چشمگیر از مدلهای مختلف میشد. برخی از آنها از موتورهای V۸ بهره میبردند، در حالی که مدلهای ردهبالا به موتورهای قدرتمند V۱۲ مجهز بودند. در صدر این خانواده، مدل BMW 850CSi بود که از موتور معروف S۷۰ V۱۲ BMW استفاده میکرد، اما تنها قادر به تولید ۳۷۵ اسب بخار قدرت و ۴۰۶ پوند-فوت گشتاور بود.
BMW برنامههای دیگری برای مدل برتر سری ۸ در نظر داشت؛ مدلی که قرار بود نشان M معروف بخش عملکردی BMW را یدک بکشد و از نسخهای بهشدت اصلاحشده از موتور S۷۰ بهره ببرد؛ همان موتوری که در ۸۵۰ CSi استفاده شده بود. مشابه نسخه جادهای، طراحی آن نیز کمی تفاوت داشت، اما نکته اصلی جذابیت این خودرو، موتور و عملکرد خیرهکنندهاش بود؛ موتوری V۱۲ با مکش طبیعی هوا که با نسخه مفهومی BMW X۵ LM مشترک بود و قدرت و گشتاوری بسیار بیشتری از 850CSi تولید میکرد. این خودرو یک مفهوم اصیل و هیجانانگیز برای رقابت با فراری بود، اما هیچگاه به مرحله تولید نرسید.
8. مفهوم Cadillac Cien
این همان هایپرکار کادیلاک بود که هیچگاه نداشتیم.
- موتور: ۱۲ سیلندری با مکش طبیعی هوا و حجم ۷.۵ لیتر
- قدرت: ۷۵۰ اسب بخار
- گشتاور: ۶۵۰ پوند-فوت
- شتاب ۰ تا ۶۰ مایل در ساعت: ۳.۵ ثانیه (تقریباً)
کادیلاک یکی از پیشگامان ساخت خودروهای جذاب و لذتبخش برای علاقهمندان به دنیای خودروهای مدرن است. تاریخچه آن طولانی و پر از داستانهای جالب است و فهرست مدلهای آن شامل تعداد زیادی از خودروها میشود. مفاهیم و مدلهای مفهومی کادیلاک کم و بیش به تعداد مدلهای جادهای این برند هستند، اما یکی از جالبترین مفاهیم این برند، مفهوم Cadillac Cien بود که یک هایپرکار پیشرفته از دید فناوری (برای آن زمان) با موتور V۱۲ را به تصویر میکشید و طراحی آن از جنگنده F-22 رپتور الهام گرفته بود.
موتور این هایپرکار که الهام گرفته از جنگنده بود، یک موتور V۱۲ Northstar با مکش طبیعی هوا بود که قدرت بیشتری نسبت به هر چیزی در مجموعه کادیلاک آن زمان داشت. شاسی تکبدنه و ترکیب مثلثی آن از مواد کامپوزیت ایروژل ساخته شده بود و از فناوری آیرودینامیک فعال استفاده میکرد. این خودرو یک هایپرکار کم و بیش سبکوزن و پرقدرت بود که ممکن بود در فروش شکست بخورد، اما هیچگاه نمیدانیم چون قیمت بالقوه ۲۰۰.۰۰۰ دلاری همراه با کمبود منابع مالی برای توسعه، آخرین ضربهها را به پروژه Cadillac Cien وارد کردند.
7. مفهوم Chevrolet Corvette CEV III
این خودرو در دهه ۱۹۸۰ تقریباً بدون رقیب میبود.
- موتور: موتور ۵.۷ لیتری V۸ با توربوشارژ دوتایی
- قدرت: ۶۵۰ اسب بخار
- گشتاور: ۶۵۵ پوند-فوت
- ۰-۶۰ مایل در ساعت: ۳.۹ ثانیه
قدرتمندترین خودرو دهه ۱۹۸۰، خودرو Vector W۸ بود که گویا ۱۲۰۰ اسب بخار قدرت داشت و از ۱۴ psi افزایش فشار استفاده میکرد (هرچند واقعیت این بود که حداکثر خروجی آن حدود ۸۲۵ اسب بخار بود). در مقایسه، ۸ psi فشار اضافی توانست ۶۲۵ اسب بخار از موتور V۸ فوقالعاده آن استخراج کند. Chevrolet CERV III محصول یک سری خودروهای آزمایشی بود که برای ارتقاء توانمندیهای مهندسی شورولت و نمایش قابلیتهای آن طراحی شده بود.
CERV III نسخهای انقلابی از C۴ Corvette بود که از نسخهی بشدت اصلاحشدهای از موتور V۸ LT5 همراه جفتی از توربوشارژرها و مجموعهای از تغییرات داخلی بهره میبرد. این ترکیب سبب شد کوروت توانایی دستیابی به سرعت نهایی ۲۲۵ مایل در ساعت را داشته باشد، چیزی که چندین دهه قبل از اینکه نخستین کوروت جادهای به ۲۰۰ مایل در ساعت برسد، محقق شد و تنها چند مایل کمتر از حداکثر سرعتZR1 کنونی بود. این خودرو همچنین از سیستم فرمان چهارچرخ، سیستم تعلیق فعال کنترلشده توسط کامپیوتر و سیستم انتقال قدرت تمام چرخ بهره میبرد.
6. کانسپت Ford GT90
این خودرو پاسخ فورد به مکلارن F۱ بود که هرگز به واقعیت تبدیل نشد.
- موتور: موتور ۵.۹ لیتری V۱۲ با چهار توربوشارژر
- قدرت: ۷۲۰ اسب بخار
- گشتاور: ۶۶۰ پوند-فوت
- شتاب ۰ تا ۶۰ مایل در ساعت: ۳.۱ ثانیه
Ford GT90 کانسپت ابرخودروی فورد دهه ۱۹۹۰ بود که اگر به مرحله تولید میرسید، میتوانست سلطه کاملی بر بخش خودروهای عملکرد بالا داشته باشد. این خودرو برخی از المانهای طراحی خود را از GT40 وام گرفته بود، مانند طراحی دربها و ارتباط آنها با خط سقف خودرو. با این حال، GT90 نخستین نمایش از سبک طراحی جدید فورد موسوم به New Edge محسوب میشد.
بدنهی باریک و آیرودینامیک این خودرو از فیبر کربن ساخته شده بود، در حالیکه اسکلت آن از یک شاسی تکبدنه آلومینیومی با ساختار لانهزنبوری تشکیل شده بود.
در دل این سازهی ۳۱۹۹ پوندی، یک موتور آلومینیومی V۱۲ با ۴۹ سوپاپ قرار داشت که حتی از موتور McLaren F۱ LM نیز قدرتمندتر بود. این موتور نیروی شگفتانگیزی را به محور عقب منتقل میکرد و با وجود آن، شتاب صفر تا شصت مایل آن همچنان چشمگیر بود. این پیشرانه بهتنهایی یک واحد خارقالعاده بود؛ موتوری ترکیبی و مهندسیشده به سبک «فرانکنشتاین» که در زمان خود، پتانسیل تولید قدرتی بیسابقه داشت.
5. کانسپت Lamborghini Miura
برداشتی مدرن از نخستین لامبورگینی موتور وسط بود.
- موتور: موتور ۶.۵ لیتری V۱۲ با مکش طبیعی هوا
- قدرت: تأیید نشده
- گشتاور: تأیید نشده
- شتاب صفر تا ۶۰ مایل: تأیید نشده
لامبورگینی میورا جایگاه ویژهای در تاریخ این خودروساز ایتالیایی دارد. سال ۲۰۰۶، لامبورگینی نسخهای مدرن از این اسطوره را به جهان معرفی کرد. کانسپت Miura مدل ۲۰۰۶، تفسیری از یک لامبورگینی اوایل دهه ۲۰۰۰ بود و در واقع بر پایهی پلتفرم Lamborghini Murciélago طراحی شده بود. این کانسپت، یک کوپهی ایتالیایی با الهام از طراحی کلاسیک بود که تناسبات ظاهری آن، بازتابی از میورای اصلی بود.
در این مدل مفهومی، چندین عنصر طراحی از مدل دهه ۶۰ میلادی اقتباس شده بود؛ از جمله چراغهای جلو، قوس چرخها، سپر جلو، دریچههای هوا و طراحی عقب خودرو. این کانسپت تنها یک نمایش طراحی بود که به مناسبت چهلمین سالگرد تأسیس لامبورگینی ساخته شد.
هماکنون این خودرو در موزهی لامبورگینی در سانتاگاتا بولونیزه به نمایش گذاشته شده است.
4. لکسوس LFA رودستر
میتوانست تجربه شنیدن صدای V۱۰ را به سطحی بالاتر برساند.
- موتور: موتور ۴.۸ لیتری V۱۰ با مکش طبیعی هوا
- قدرت: ۵۵۲ اسب بخار در ۸۷۰۰ دور در دقیقه
- گشتاور: ۳۵۴ پوند-فوت در ۶۸۰۰ دور در دقیقه
- شتاب صفر تا ۶۰ مایل: ۳.۵ ثانیه
لکسوس LFA یکی از خودروهای افسانهای دنیای اتومبیل است و پیشرانه V۱۰ آن، شاهکار مهندسی و طراحی صوتی محسوب میشود. نسخه رودستر این خودرو چند سال پیش از نسخه تولیدی LFA معرفی شد و در نمایشگاه خودروی ژنو به نمایش درآمد. هدف از این مفهوم، نمایش استحکام شاسی فیبر کربنی LFA بود؛ طوری که امکان جداسازی سقف وجود داشته باشد، بدون اینکه از استحکام ساختاری خودرو کاسته شود.
متأسفانه کارخانهای که وظیفه تولید لکسوس LFA را بر عهده داشت، تجربهی کافی در کار با مواد کامپوزیتی مورد نیاز برای ساخت نسخه رودستر نداشت، موضوعی که حتی برای نسخهی معمولی V۱۰ نیز صدق میکرد.
هرچند تنها دو نمونه از LFA رودستر ساخته شد، اما ترکیبی از هزینه تولید بالا، فرایند ساخت پیچیده و زمانبر و برچسب قیمتی نجومی احتمالی موجب شد این نسخه سقف باز هرگز وارد خط تولید نشود.
3. مرسدس-بنز C۱۱۲
ما فرصت تجربهی یک سوپراسپرت موتور وسط، مجهز به موتور V۱۲ و دربهای گالوینگ از مرسدسبنز را از دست دادیم.
- موتور: موتور ۶.۰ لیتری V۱۲ با مکش طبیعی هوا
- قدرت: ۴۰۲ اسب بخار
- گشتاور: ۴۲۸ پوند-فوت
- شتاب ۰ تا ۶۰ مایل در ساعت: بیش از ۴.۹ ثانیه (براساس تخمین)
مفهوم مرسدسبنز C۱۱۲ بخشی از مجموعه خودروهای آزمایشی بود که مرسدسبنز از دهههای ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ توسعه داده بود تا اینکه در سال ۱۹۹۱، نسخه آمادهی تولیدی از این خودرو در نمایشگاه خودروی فرانکفورت رونمایی شد.
مدلی که در آن رویداد معرفی شد، C۱۱۲ نام داشت؛ خودرویی شگفتانگیز از سوی این خودروساز آلمانی که به موتور M۱۲۰ V۱۲ مجهز بود و عملکردی خیرهکننده، طراحی جذاب، سیستم تعلیق فعال، آیرودینامیک فعال و توانایی تولید نیروی روبهپایین معادل ۲۲۰۰ پوند را به نمایش میگذاشت.
برخلاف برخی خودروهای مفهومی موجود در این فهرست، مرسدسبنز C۱۱۲ هنگام رونمایی در سال ۱۹۹۱، بهعنوان یک سوپراسپرت تولیدی معرفی شد و حتی موفق به دریافت ۷۰۰ پیشسفارش شد. با این حال، مدت کوتاهی پس از آن، مرسدسبنز تصمیم به لغو برنامههای تولید این مدل گرفت.
2. پورشه میشن ایکس
تا الان باید کاملترین ترکیب مدرن «مثلث مقدس» خودروهای مدرن را میداشتیم.
پورشه ۹۱۸ اسپایدر یکی از بزرگترین خودروهای قرن بیست و یکم بود. پیشرانه هیبریدی V۸که با سیستم چهارچرخ متحرک کارآمد خود ترکیب شده بود، نهایت قدرت و گشتاور خود را به شکل مؤثر منتقل میکرد، ویژگیای که این خودرو را به اوج پیشنهادات عملکردی پورشه تبدیل میکرد. میشن ایکس قرار بود جایگزین آن شود، اما خودروساز آلمانی در پیشبینی خود اشتباه کرد.
پورشه کاملاً قصد داشت میشن ایکس را وارد خط تولید کند، اما دنیا در سال ۲۰۲۴ تغییر کرد. خودروسازان متوجه شدند در واقع، علاقه زیادی به خودروهای الکتریکی وجود ندارد. با این حال، میشن ایکس ادعاهای بسیار چشمگیری داشت:
- • تبدیل شدن به سریعترین خودروی قانونی جادهای در نوربرگرینگ نوردشلیفِه
- • داشتن نسبت توان به وزن حدوداً ۱ اسب بخار متریک برای هر ۱ کیلوگرم وزن
- • برخورداری از نیروی رو به پایین بیشتر از پورشه ۹۱۱ GT3 RS کنونی
- • شارژ شدن با سرعتی دو برابر سریعتر از پورشه تایکان توربو اس ۲۰۲۳، به لطف معماری جدید ۹۰۰ ولتی
1. کانسپت فولکسواگن W۱۲
این یک پیشنهاد منحصر به فرد با قابلیتهای ویژهای بود که آزمایش شد اما هیچگاه وارد خط تولید نشد.
- موتور: موتور ۶.۰ لیتری W۱۲ با مکش طبیعی هوا
- قدرت: ۵۹۱ اسب بخار
- گشتاور: ۴۵۸ پوند-فوت
- شتاب ۰ تا ۶۰ مایل در ساعت: ۳.۵ ثانیه
فولکسواگن W۱۲ به مجموعهای از خودروهای مفهومی اشاره دارد که سال ۱۹۹۷ معرفی شدند و قبل از نسخه نهایی که سال ۲۰۰۱ رونمایی شد، یکبار دیگر بازطراحی شدند. در حالی که سبکهای بدنه متفاوت بود، برخی بهصورت رودستر، برخی کوپه و برخی دیگر قدرتمندتر بودند. در هسته هر یک از نسخههای خودروهای مفهومی فولکسواگن W۱۲، یک موتور W۱۲ قرار داشت که یک کوپه دو درب سبکوزن را به حرکت در میآورد و عملکردی معادل بهترین خودروهای دهههای گذشته داشت.
در اوج عملکرد، W۱۲ ناردو در سال ۲۰۰۱ معرفی شد و نام آن از پیست سرعت معروف ایتالیا گرفته شده است. در این نسخه، وزن VW W۱۲ تنها ۲۶۴۶ پوند بود و از آن برای تلاش جهت شکستن رکورد سرعت ۲۴ساعته در پیست ناردو در جنوب ایتالیا استفاده شد. در یک تلاش، این خودرو ۴۸۰۹ مایل را طی کرد و متوسط سرعتی برابر با ۲۰۰.۶ مایل در ساعت را ثبت کرد. اگرچه این خودرو مسافت قابلتوجهی را طی کرد و چندین بار تست شد، اما تولید آن هیچگاه تأیید نشد و دنیا هیچگاه طعم فولکسواگن W۱۲ را نچشید.
مترجم: زهرا ذوالقدر