تصاویر؛ مسنترین فضانورد فعال ناسا در تولد ۷۰ سالگی خود به زمین بازگشت

دونالد پتی، فضانورد ناسا پس از ۷ ماه حضور در فضا به همراه دو کیهاننورد روس سوار بر کپسول روسی سایوز به زمین بازگشت.
مسنترین فضانورد فعال ناسا، مفهوم «بازگشت به خانه» برای تولد را از نو تعریف کرده است؛ او در روزی که ۷۰ ساله شد، از ایستگاه فضایی بینالمللی به زمین بازگشت.
دونالد پتی یکشنبه ۲۰ آوریل بههمراه آلکسی اووچینین ۵۳ ساله و ایوان واگنر ۳۹ ساله، همتیمیهای خود در مأموریت سایوز MS-26 به زمین بازگشت. این فضانورد آمریکایی و دو کیهاننورد روس، شنبه در ساعت ۲۱:۲۰ به وقت ساحل شرقی آمریکا (۰۴:۵۰ یکشنبه به وقت ایران) در قزاقستان فرود آمدند. بازگشت فضانوردان هفت ماه پس از پرتاب آنها به فضا با همان فضاپیما رخ داد.
پتی که ۲۰ آوریل ۱۹۵۵ در شهر سیلورتون ایالت اورگان آمریکا به دنیا آمده، باور دارد که حس «بودن در خانه» بستگی به این دارد که قبلاً کجا بودهاید. او در یادداشتی در فضا، یک روز پیش از فرود نوشت:
بعد از اینکه هفت ماه در ایستگاه فضایی بودیم، قرار است با فضاپیمای سایوز روی دشت قزاقستان فرود بیاییم. وقتی کپسول ما به آن سطوح بیابانی کوبیده شود، به معنای واقعی کلمه در آنسوی کره زمین در فاصلهی تقریباً ۱۲ هزار مایلی از خانهام خواهد بود. اما همچنان حس میکنم در خانهام.
پتی افزود:
هرچند سفر پتی بهاندازهی مأموریت به مریخ طولانی یا دوردست نبود، برای کسانی که آزمایشهای علمی ارزشمند یا تصاویر شگفتانگیز او از زمین و سایر مناظر در فضا دنبال میکردند، تجربهای بسیار الهامبخش بود.

سفر بازگشت پتی، اووچینین و واگنر بامداد یکشنبه در ساعت ۰۱:۲۷ به وقت ایران آغاز شد. در آن زمان، کپسول سایوز MS-26 از ماژول تحقیقاتی «راسوِت» در ایستگاه فضایی جدا شد و تقریباً دو ساعت و نیم بعد، مانور خروج از مانور را انجام داد. سایوز سپس ماژولهای مداری و پیشران خود را رها کرد تا فقط کپسول آبنباتشکل فرود، سه فضانورد را به زمین بازگرداند.
در ایستگاه فضایی بینالمللی، نیکول آیرز بههمراه آن مککلین و جانی کیم، دیگر فضانوردان ناسا، تاکویا اونیشی، فضانورد ژاپنی و فرمانده اکسپدیشن ۷۳ و همچنین کیهاننوردان روس شامل کریل پسکوف، سرگئی ریژیکوف و آلکسی زوبریتسکی باقی ماندند.
در زمین، نیروهای بازیابی روسیه بههمراه پرسنل پزشکی ناسا به سرنشینان سایوز MS-26 کمک کردند تا از کپسول بیرون بیایند و مورد معاینهی اولیه قرار بگیرند. سپس آنها با هلیکوپتر به شهر کاراگاندا در نزدیکی محل فرود منتقل شدند. از آنجا، پتی سوار هواپیمای ناسا شد و به هیوستون بازگشت؛ در حالی که اووچینین و واگنر به پایگاه آموزشی شهرک ستارهای روسیه رفتند.
پتی بهعنوان یکی از خدمهی اکسپدیشن ۷۲ و ۷۳، درطول ماموریت خود علاوهبر مشارکت در انجام صدها آزمایش علمی و فناوری، دست به انجام برخی آزمایشهای شخصی جالب زد؛ از جمله نوشیدن از لیوان مخصوص گرانش صفر که خودش طراحی کرده بود و تصویربرداری از یخهای نازک زیر فیلترهای پلاریزه.
مسنترین فضانورد فعال ناسا همچنین بر خروج خدمهی مأموریت کرو ۹ اسپیس ایکس از ایستگاه، ازجمله بوچ ویلمور و سونی ویلیامز، فضانوردان گیرافتادهی بوئینگ در فضا و رسیدن خدمهی کرو ۱۰ نظارت داشت.

اووچینین و واگنر، دیگر همسفران پتی نیز در آزمایشهای علمی مشارکت داشتند و یک پیادهروی فضایی بهمدت ۷ ساعت و ۱۷ دقیقه انجام دادند تا طیفسنج پرتو ایکس را به بخش بیرونی ماژول «زویزدا» نصب کنند. آنها همچنین در زمان رسیدن خدمه سایوز MS-28 و فضاپیماهای باربری پروگرس MS-29 و MS-30 در فضا حضور داشتند.
این چهارمین سفر فضایی برای پتی و اووچینین و دومین سفر برای واگنر بود. با پایان مأموریت هفتماههی اخیر، مجموع زمان حضور پتی در فضا به ۵۹۰ روز، اووچینین به ۵۹۵ روز و واگنر به ۴۱۶ روز رسید.
سایوز MS-26 هفتاد و دومین پرتاب سایوز به ایستگاه فضایی بینالمللی از سال ۲۰۰۰ تاکنون بود و ۱۵۵امین مأموریت سایوز از سال ۱۹۶۷ محسوب میشد. این فضاپیما درطول ۲۲۰ روز حضور در فضا، ۱۵۰٫۲ میلیون کیلومتر مسافت پیمود و ۳,۵۲۰ بار به دور زمین چرخید.
منبع: خبرآنلاین