اینفوگرافی؛ ۴۰ کشور پرجمعیت جهان در چه سالی به اوج جمعیت خود میرسند؟ وضعیت ایران

پنجاه سال رشد انفجاری جمعیت، که به دلیل دسترسی بهتر به غذا و مراقبتهای بهداشتی صورت گرفت، اکنون شروع به کاهش کرده است، اما این کاهش به یک شکل مشابهی در همه کشورها رخ نمیدهد.
بسیاری از بزرگترین کشورهای جهان جمعیتشان در حال کاهش است؛ جمعیت چین در سال ۲۰۲۱ به اوج خود رسید، در حالی که جمعیت ژاپن در سال ۲۰۱۰ به اوج خود رسیده بود.
- پیشبینی میشود که جمعیت ایالات متحده در این قرن به اوج خود نمیرسد، که عمدتاً به دلیل مهاجرت خالص ادامهدار به این کشور است.
جمعیت جهانی وارد دورهای از واگرایی شده است.
پنجاه سال رشد انفجاری جمعیت، که به دلیل دسترسی بهتر به غذا و مراقبتهای بهداشتی صورت گرفت، اکنون شروع به کاهش کرده است، اما این کاهش به یک شکل مشابهی در همه کشورها رخ نمیدهد.
برخی کشورها شاهد کاهش جمعیت هستند، در حالی که دیگران دههها افزایش جمعیت پیش رو دارند.
این اینفوگرافیک تاریخهایی که ۴۰ کشور پرجمعیت جهان در سال ۲۰۲۵ به سقف جمعیتی خود خواهند رسید و اینکه آیا این سقف در این قرن قابل دسترسی است یا نه، را ترسیم کرده است.
دادهها از پیشبینیهای جمعیتی سازمان ملل (نسخه ۲۰۲۴) گرفته شده که جمعیت را بر اساس سناریوی باروری متوسط پیشبینی میکند.
اوایل اوج جمعیت قاره آسیا
جمعیت چین در سال ۲۰۲۱ به حدود ۱.۴۱ میلیارد نفر رسید و اکنون در حال کاهش است.
این کاهش جمعیت در سالهای آینده شتاب خواهد گرفت و ساختار سنی این کشور را تغییر خواهد داد، موضوعی که موجب نگرانیهای جدی برای دولت چین خواهد شد.
در همین حال، کاهش جمعیت در ژاپن خیلی زودتر آغاز شده و این کشور که در سال ۲۰۱۰ به اوج جمعیت خود رسید، از آن زمان بیش از پنج میلیون نفر کاهش جمعیت داشته است.
اولین کاهش جمعیت کره جنوبی در سال ۲۰۲۰ اتفاق افتاد، در حالی که تایلند و آلمان در اوایل دهه ۲۰۲۰ به قله جمعیت خود رسیدند. رشد سریع شهرنشینی، هزینههای بالای آموزش و نرخ باروری به شدت پایین، بخش زیادی از کاهش جمعیت این منطقه را باعث شده است.
مسیر جمعیتی منحصر به فرد ایالات متحده
ایالات متحده یکی از تنها سه کشور در فهرست ده کشور اول است که پیشبینی نمیشود تا قبل از سال ۲۱۰۰ به اوج جمعیت خود برسد.
جمعیت این کشور تا سال ۲۱۰۰ به بیش از ۴۲۰ میلیون نفر خواهد رسید، که این رشد ناشی از مهاجرت به سمت داخل است که نرخ باروری پایینتر از حد جایگزینی را جبران میکند.
در مقایسه، کشورهای ثروتمند دیگر مانند ایتالیا و اسپانیا قبلاً به اوج جمعیت خود رسیدهاند، در حالی که پیشبینی میشود فرانسه قبل از سال ۲۰۵۰ به نقطه اوج جمعیت خود برسد.
جمعیت آفریقا
قرن رشد آفریقای زیر صحرا
بر اساس پیشبینیها، جمعیت نیجریه، اتیوپی، تانزانیا و جمهوری دموکراتیک کنگو تا بعد از سال ۲۱۰۰ به رشد ادامه دهد.
نرخ بالای تولد، ساختار سنی جوانتر و بهبود نرخ بقا در کودکان به این کشورها کمک میکند که جمعیت خود را در ۷۵ سال آینده دو برابر کنند.
در واقع، پیشبینی میشود که از نظر تعداد جمعیت، نیجریه و جمهوری دموکراتیک کنگو تا پایان قرن از ایالات متحده پیشی بگیرند.
ایران چه سالی به اوج جمعیت خود میرسد؟
برآوردهای سازمان ملل نشان میدهد که جمعیت ایران در سال ۲۰۲۵ به حدود ۹۲.۵ میلیون نفر رسیده و اکنون ما هفدهمین کشور پرجمعیت جهان هستیم. بر اساس پیشبینیها، اوج جمعیت ایران با توجه به شرایط کنونی، در سال ۲۰۵۳ به اوج خود رسیده و به ۱۰۲ میلیون نفر خواهد رسید، یعنی ۱۰ میلیون نفر بیشتر از جمعیت کنونی، و بعد از آن شاهد کاهش جمیعت خواهیم بود.
چرا اوج و کاهش جمعیت اهمیت دارد؟
دانستن زمان اوج جمعیتها به سیاستگذاران کمک میکند تا تغییرات اقتصادی را پیشبینی کنند.
کاهش نیروی کار فشار زیادی به سیستمهای بازنشستگی وارد میکند و رشد تولید ناخالص داخلی را کند خواهد کرد، در حالی که جمعیتهای رو به افزایش تقاضا برای آموزش، شغل، مسکن و زیرساختها را افزایش میدهند.
بنابراین، نقشه جمعیتشناسی به عنوان یک شاخص آیندهنگرانه از مناطقی است که مصرف، نیروی کار و تاثیرات ژئوپلیتیکی آینده در آن متمرکز خواهد شد.
منبع: روزیاتو