نارنگیهای نوبر به زور مواد سمی؛ مراقب باشید!
عرضه نارنگی نوبرانه به دلیل استقبال مردم رسم هر ساله است، اما کار از جایی مشکل پیدا میکند که متخلفان برای جذب بیشتر مشتری و سود بالاتر، نارنگی را با مواد مضر و سمی برای سلامت، رنگ و لعاب میدهند.
سپیده قاسمی | هر ساله هفتههای پایانی تابستان نارنگیهای خوش آب رنگی وارد بازار میشوند که ظاهری جذاب، اما طعمی نه چندان دلچسب دارند. این نارنگیها گران نوبرانه، در واقع میوههای نارسی هستند که به زور مواد شیمیایی مضر و سمی رنگ و لعاب گرفته اند.
معمولا نوبرانههای پائیزی با نارنگی شروع میشود. اولینهای این نوبرانه را میتوان در هفتههای پایانی شهریور در بازار دید.
عرضه نارنگی نوبرانه به دلیل استقبال مردم رسم هر ساله است، اما کار از جایی مشکل پیدا میکند که متخلفان برای جذب بیشتر مشتری و سود بالاتر، نارنگی را با مواد مضر و سمی برای سلامت، رنگ و لعاب میدهند.
این موضوع توسط کارشناسان جهاد کشاورزی نیز تائید شده است. به گفته آنها؛ برای رنگ دادن به میوههای نارس از مواد غیر استاندارد و شیمیای مضر استفاده میشود. روش کار نیز به این شکل است که، به مدت ۵۰ ثانیه میوه نارس را در حوضچههای گرم حاوی مواد شیمیایی میاندازند تا از سبز به زرد تغییر رنگ دهد که به اصطلاح به آن رنگ آوری میگویند.
در رنگ آوری تنها ظاهر میوه نیست که تغییر میکند، بلکه میوه سفت به میوهای نرم تبدیل میشود، اما نکته نگران کننده آن است که، در این فرآیند مواد شیمیایی سمی و مضر مورد استفاده در رنگ آوری به داخل میوه نفوذ میکند.
امسال مسئولان جهاد کشاورزی اعلام کردهاند برای جلوگیری از این تخلف، اجازه نخواهند داد برداشت زودهنگام نارنگی انجام شود. همچنین محمدرضا شعبانی، دبیر نظارت بر برداشت محصولات، در گفتگو با اقتصاد آنلاین از تشکیل کمیته برای مقابله با این تخلف خبر داد.
وی توضیح داد: برای جلوگیری از رنگ آوری میوه های نوبرانه در استان مازندران کمیتهای متشکل از استانداری و نمایندگان صنعت، معدن و تجارت، اتاق بازرگانی، اتحادیه باغداران، جهاد کشاورز، اتحادیه سورتینگ و تعزیرات حکومتی تشکیل شده است.
شعبانی با بیان اینکه این کمیته با متخلفان این حوزه به شدت برخورد خواهد کرد، افزود: علاوه بر تشکیل پرونده قضایی، تعیین جریمه نقدی نیز برای این متخلفان در دستور کار است.
وی ادامه داد: بازرسان ما موظف هستند مداوم از واحدهای سورتینگ و بستهبندی محصولات کشاورزی بازدید کنند و گزارشهای خود را به کمیته ارائه دهند.
به گفته شعبانی؛ برای به حداقل رساندن این نوع تخلف برداشت نارنگی زودتر از یکم مهرماه و برداشت پرتقال زودتر از پانزدهم آبان ماه در استان مازندران ممنوع شده است.
چگونه اطمینان حاصل کنیم نوبرانههای سمی نمیخریم؟
شعبانی در پاسخ به این پرسش که به رغم تشکل کمیته و بازرسیها امکان بروز تخلف هیچگاه صفر نیست، مردم چگونه اطمینان حاصل کنند نوبرانههای سمی نمیخرند، گفت: نارنگی به عنوان اولینهای نوبرانه پاییزی تا قبل از مهر ماه مزه آن ترش بوده و کم آب است، اگر مردم با این شرایط همچنان اصرار به خرید نارنگی دارند، فقط میوههای را خریداری کنند که رنگشان سبز است نه زرد و نارنجی!
دبیر نظارت بر برداشت محصولات از باغداران نیز خواست از برداشت میوه به صورت کال و ترش پرهیز کنند، چراکه این اقدام آنان از نظر بهداشتی و تجاری مطابق با استانداردها نیست، ضمن اینکه برداشت زود هنگام موجب افزایش ضایعات محصول میشود.
منبع: اقتصاد آنلاین