چه کسانی در مراسم پیادهروی اربعین نباید شرکت کنند؟

«ما به افراد مسن، خانمهای باردار، افرادی که بیماری زمینهای دارند و کودکان زیر ۵ سال توصیه میکنیم برای زیارت امام حسین (ع) در فصول دیگر سال به زیارت بروند، زیرا در مراسم پیاده روی واقعا شرکت این افراد سخت است و گرمای هوا شرایط را سختتر نیز میکند.»
رئیس سازمان اورژانس کشور تمهیدات ویژه این سازمان برای مراسم پیاده روی اربعین را تشریح کرد و ضمن اعلام توصیههایی به زائران امام حسین (ع) گفت: علاوه بر فعالیت پایگاههای شهری و جادهای اورژانس در این ایام، ۵۲ پایگاه هوایی ما نیز آماده باش هستند و حتی قرار است در استانهای مرزی این ظرفیت افزایش پیدا کند.
جعفر میعادفر، در حاشیه بازدید با اشاره به مأموریت سازمان اورژانس برای مراسم اربعین گفت: وزارت بهداشت مسئول کمیته بهداشت و درمان مراسم پیاده روی اربعین است و سازمان اورژانس نیز به عنوان نماینده این وزارتخانه، در جلسات مربوط به مراسم اربعین در وزارت کشور حضور پیدا میکند. در مجموع ۱۸ کمیته و نهاد در این مراسم مسئولیت بر عهده دارند که باید با هماهنگی یکدیگر اقداماتشان را انجام دهند.
بازدید از میزان آمادگی مرزها
وی افزود: ما باید تمهیدات ویژهای برای اجرای این طرح بیاندیشیم. بر همین اساس بازدید میدانی از سه استان کرمانشاه، ایلام و کردستان به عمل آوردیم تا از نزدیک شرایط آمادگی را بسنجیم.
رئیس سازمان اورژانس کشور ادامه داد: در استان کردستان مرز باشماق، در استان کرمانشاه مرز خسروی و در استان ایلام مرز مهران قرار دارد که بخش قابل توجهی از زائران از این مرزها عبور میکنند. مخصوصا مرز مهران که حدود ۵۰ درصد زائران از این مرز برای شرکت در مراسم اربعین تردد میکنند.
میعادفر گفت: از آنجایی که پیاده روی اربعین در روزهای به شدت گرم سال اتفاق میوفتد باید ساختارهای فیزیکی مناسبی را در مرزها ایجاد کنیم زیرا در این دمای هوا کانکس و چادر اصلا پاسخگوی خدمات پزشکی نیست. به همین دلیل در نقاط صفر مرزی، درمانگاههای بسیار خوبی برای اسکان پزشکان و پرستاران و درمان بیماران ایجاد کردیم.
وی افزود: با بازدید از این مناطق، کمبودها مشخص شد. مثلا مشخص شد باید ذخیره دارویی خود علی الخصوص سرم را افزایش دهیم؛ زیرا در این موج گرما، گرمازدگی اتفاق خواهد افتاد. همچنین مقرر شد از ظرفیت آمبولانس، دارو و پزشکان سایر استانها در این طرح استفاده کنیم.
رئیس سازمان اورژانس کشور ادامه داد: سهم هر دانشگاه علوم پزشکی در این طرح مشخص است و زمان ورود و خروج آنها به مراکز درمانی نقاط صفر مرزی نیز برنامهریزی شده است.
میعادفر گفت: همچنین در هفته پیش رو از مرزهای جنوبی کشور نیز مانند مرز شلمچه و چذابه بازدید خواهیم کرد و روند امدادرسانی را در آنها را بررسی میکنیم.
وی با اشاره به مرزهای شرقی کشور و ورود زائران پاکستانی و افغانستانی برای شرکت در مراسم اربعین ۱۴۰۴، افزود: زائران پاکستانی و افغانستانی از مرزهای ریمدان و میرجاوه برای شرکت در این مراسم و رسیدن به کشور عراق از کشور ما عبور خواهند کرد، بر همین اساس باید ملاحظات پزشکی در این مرزها نیز انجام شود.
رئیس سازمان اورژانس کشور ادامه داد: ما جلساتی با سران این کشورها داشتیم زیرا باید استانداردهای ما را برای ورود به کشور رعایت کنند. به عنوان مثال در کشور ما بسیاری از بیماریها ریشه کن شده و حتما مراقبتهای لازم را در مرزها انجام میدهیم که اگر افرادی از این مهمانان ما بیماری خاصی دارد، وارد کشور نشوند. همچنین اگر کسی واکسیناسیون نشده باشد در مرز واکسن دریافت میکند.
میعادفر تاکید کرد که اگر کسی از این افراد بیماری جدیدی داشته باشد با هماهنگی با وزرات خارجه از ورود این افراد به کشور جلوگیری میشود و این ملاحظات قطعا در نظر گرفته میشود.
چه کسانی در مراسم پیادهروی اربعین شرکت نکنند؟
وی افزود: با توجه به اینکه گرمای هوا تا چندین سال در ایام اربعین وجود دارد، زائرانی که قصد شرکت در این مراسم پیادهروی را دارند باید موارد زیادی را مورد نظر قرار دهند.
رئیس سازمان اورژانس کشور ادامه داد: اولین قدم، مدیریت زمان سفر است. یعنی زائران به نحوی حرکت کنند که شبها به مرزها برسند تا موج جمعیت کمتر باشد. همچنین در کشور عراق نیز باید جوری برنامه ریزی کنند که اصلا در طول روز که هوا بسیار گرمتر است تردد نکنند و به جای آن شبها پیاده روی کنند.
میعادفر گفت: ما به افراد مسن، خانمهای باردار، افرادی که بیماری زمینهای دارند و کودکان زیر ۵ سال توصیه میکنیم برای زیارت امام حسین (ع) در فصول دیگر سال به زیارت بروند، زیرا در مراسم پیاده روی واقعا شرکت این افراد سخت است و گرمای هوا شرایط را سختتر نیز میکند.
وی افزود: افرادی که داروی خاصی مصرف میکنند حتما باید به میزان کافی آن را همراه خود ببرند زیرا ممکن است در کشور عراق برای تهیه داروهای خاص به مشکل بربخورند. علاوه بر این، به افرادی که داروهایی مصرف میکنند که در گرما خراب شدنی هستند و نیاز به زنجیره سرد دارند نیز توصیه میکنیم در این مراسم شرکت نکنند، چون گرمای هوا هم داروها را فاسد میکند و هم میزان اثربخشی آنها را کاهش میدهد. ما به عنوان نماینده وزارت بهداشت در مرزها هم حضور داریم و به افراد کمک میکنیم اما در کشور خارجی این امر میسر نیست.
رئیس سازمان اورژانس کشور ادامه داد: بارها مشاهده شده است که اگر این افراد خاص به این مراسم شرکت کنند علاوه بر آسیب به خودشان، کل همراهان خود را نیز دچار مشکل میکنند و سفر برای همه سخت میشود. به همین دلیل توصیه میکنیم این افراد زمان دیگری را برای زیارت انتخاب کنند.
قدرت خواب آلودگی را دست کم نگیرید
میعادفر با بیان اینکه ما در زمینه ناوگان حمل و نقل عمومی کمبود داریم به همین دلیل توصیه ستاد اربعین این است که زائران با خودروی شخصی به مرزها مراجعه کنند، گفت: این مسئله نیز باعث میشود رانندگان خسته شوند به همین دلیل توصیه میکنیم افراد حتما در مسیر رفت و برگشت به قدر کافی در موکبها استراحت کرده و بخوابند و اگر در یک خودرو چند راننده حضور دارند حتما زمان رانندگی را بین خودشان تقسیم کنند.
وی افزود: بعضی افراد تصور میکنند که با وجود خستگی هم میتوانند رانندگی کنند در حالیکه در این شرایط مغز در حالتی قرار میگیرد که توانایی تصمیم گیری را از فرد میگیرد و در یک لحظه فرد خوابیده و اتفاقات بسیار بدی رقم میخورد. به همین دلیل رانندگان باید حتما خواب کافی داشته باشند.
گرمازدگی سال گذشته قربانی نداشت
رئیس سازمان اورژانس کشور با اشاره به اقدامات سال گذشته در اربعین ۱۴۰۳ ادامه داد: سال گذشته با توسعه راهها و دو بانده شدن جاده ها، از میزان تصادفات مخصوصا تصادفات شاخ به شاخ کاسته شد. همچنین از بار ترافیکی نیز کاسته شد.
میعادفر گفت: با توجه به مراکز درمانی فیزیکی که ایجاد شده بود، ما مورد گرمازدگی داشتیم اما خداراشکر با اقدامات به موقع هیچکس بر اثر گرمازدگی جان خود را از دست نداد، در حالیکه در حج عربستان، چند نفر بر اثر گرمازدگی فوت شدند.
وی افزود: سال گذشته بزرگترین تصادف مربوط به زائران پاکستانی بود که در یزد اتفاق افتاد و حدود ۳۰ مهمان ما کشته شدند در حالیکه آمار تصادفات ما نسبت به سال گذشته کمتر بود.
انتقال مصدومان با بالگرد
رئیس سازمان اورژانس کشور ادامه داد: علاوه بر فعالیت پایگاههای شهری و جادهای ما در این ایام، ۵۲ پایگاه هوایی ما نیز آماده باش هستند و حتی قرار است در استانهای مرزی این ظرفیت افزایش پیدا کند تا بیماران و مجروحان احتمالی سریعا با بالگرد به بیمارستانهای استانهای خود منتقل شوند تا در مرزها شرایط بهتر مدیریت شود و در این زمینه با نیروهای مسلح نیز هماهنگیهایی انجام شده است.
اعزام ۲۰۰۰ کادر درمان به مرزها
میعادفر گفت: علاوه بر نیروهای مرزی که در استانهایشان مستقر هستند، قرار است ۲ هزار نفر نیز به مرزها منتقل شوند یعنی آمبولانسها و اتوبوس آمبولانسهای اعزامی نیروهای خود را به مرزها میبرند که مانند یک مرکز درمانی مجزا مشغول به کار میشوند. همچنین در مرزها بیمارستانهای صحرایی نیز فعال میشوند تا به مراکز درمانی و بیمارستانهای ثابت کمک شود.
منبع: ایسنا