رنگ عوض کردن هنگام حمله؛ راز شگفتانگیز سریعترین شکارچی دریا
نیزهماهی و بادبانماهی از شکارچیان برتر اقیانوسها و از سریعترین ماهیهای روی کره زمین هستند. معروف است که نیزهماهیها به صورت دسته جمعی شکار میکند و به نوبت به سراغ هدف خود میروند.
نیزهماهی میتواند با سرعت 80 کیلومتر در ساعت شنا کند، بنابراین منطقی است که چیزی سد راهش نشود.
نیزهماهی و بادبانماهی از شکارچیان برتر اقیانوسها و از سریعترین ماهیهای روی کره زمین هستند. معروف است که نیزهماهیها به صورت دسته جمعی شکار میکند و به نوبت به سراغ هدف خود میروند.
اکنون، با استفاده از فناوری جدید پهپادها، محققان دید شگفتانگیزی در مورد اینکه چگونه این ماهیها حملات خود را بدون آسیب رساندن به یکدیگر هماهنگ میکنند، نشان دادهاند. جالب است که این قابلیت به «رنگ» مربوط میشود.
نیزهماهی راه راه (Kajikia audax) برای تغییر رنگ خاص خود شناخته شده است، اما فیلم هواپیمای بدون سرنشین به تیم نشان داد که نوارهای بدن نیزهماهی مهاجم قبل از حمله بسیار روشن تر شده است و پس از ضربه زدن، به رنگ قبل از شکار بازمیگردد.
نیزهماهی دارای پوزههای بلند و کشیدهای است که میتوان از آنها برای بیهوش کردن و گرفتن طعمه خود استفاده کرد، اما همچنین میتواند حیوانات دیگر را در آبهای گرمسیری اقیانوس آرام و اقیانوس هند زخمی کند. به گفته NOAA، طول آنها 4 متر و وزن آنها حدود 113-204 کیلوگرم است.
محققان برای اولین بار تغییر رنگ سریع در یک شکارچی به روش شکار گروهی نیزهماهی راه راه را ثبت کردهاند، زیرا گروههایی از نیزهماهیها ساردین را شکار میکردند.
محققان 12 کلیپ ویدیویی از شکار ساردین اقیانوس آرام توسط نیزهماهی را به این روش تجزیه و تحلیل کردند. دو نیزهماهی مختلف در هر کلیپ وجود داشت تا محققان بتوانند رنگهای بین این دو را با هم مقایسه کنند.
ظاهرا نیزهماهی مهاجم «روشن» میشود و بسیار درخشانتر از همگروههایش میشود، زیرا حمله خود را انجام میدهد و پس از پایان حمله به سرعت به رنگ قبلی خود باز میگردد.
احتمالا این تغییر در روشنایی نوارها به عنوان سیگنالی برای ماهیهایی که حمله نمیکنند عمل میکند تا به آنها هشدار دهد که چه اتفاقی در شرف وقوع است و در نتیجه آنها را از حمله و مجروح شدن احتمالی منع میکند. این شبیه به روشی است که ماهیهای کوچک مداکا قبل از حمله به ماهیهای دیگر در همان لحظه به رنگ تیرهتر تغییر میکنند.
تغییر رنگ در شکارچیان به ویژه در شکارچیان گروهی نادر است. اگرچه مشخص است که نیزهماهی میتواند تغییر رنگ دهد، اما این اولین بار است که با شکار یا هر رفتار اجتماعی مرتبط میشود.
این تیم قصد دارد بررسی کند که آیا نیزهماهی هنگام شکار به تنهایی تغییر رنگ میدهد یا در هر زمینه اجتماعی دیگری رنگ خطوط خود را تغییر میدهد. آنها همچنین قصد دارند ببینند که آیا ماهیهای دیگری که توانایی تغییر رنگ دارند از نوارهای خود به همین روش استفاده میکنند یا خیر.
منبع: خبرآنلاین