چرا ژاپن میخواهد «ماهوارۀ چوبی» به فضا بفرستد؟
لیگنوسَت (LignoSat) که از چوب ماگنولیا ساخته شده تلاشی برای تجزیهپذیر کردن زبالههای فضایی است. ناسا و آژانس فضایی ژاپن (JAXA) میتوانند این پروژه را تا سال ۲۰۲۴ عملی کنند.
فرادید| آژانس اکتشافات هوافضای ژاپن با همراهی سازمان ناسا در حال برنامهریزی برای پرتاب نخستین ماهوارهی چوبی جهان به فضا هستند تا زبالههای فضایی را تجدیدپذیرتر کنند. به گفته آژانسهای فضایی، لینگوسَت، ماهوارهای به اندازه یک لیوان قهوه است که از چوب ماگنولیا ساخته شده و قرار است تا تابستان ۲۰۲۴ به مدار زمین پرتاب شود.
به گزارش فرادید، چوب در خلاء نه میسوزد و نه پوسیده میشود، اما پس از ورود مجدد به جو زمین، به خاکستری ریز تبدیل میشود؛ این مادهای بطرز شگفتآور مفید و زیست تخریبپذیر برای ماهوارههای آینده است. دانشمندان پس از آزمایش موفقیتآمیز نمونههای چوبی خود در ایستگاه فضایی بینالمللی (ISS) در اوایل سال جاری، به این باور رسیدهاند که ماهواره آزمایشی برای پرتاب مناسب است.
محققان میگویند: «سه نمونه چوبی آزمایش شدند و پس از قرار گرفتن در فضا هیچ تغییر شکلی نشان ندادند. به رغم شرایط سخت فضای بیرون از جمله تغییرات دمایی قابل توجه و قرار گرفتن در معرض پرتوهای شدید کیهانی و ذرات خطرناک خورشیدی به مدت ده ماه، در چوبهای آزمایش شده هیچ گونه تجزیه یا تغییر شکلی مانند ترک خوردن، تاب برداشتن، پوسته شدن یا آسیب سطحی مشاهده نشد.
دانشمندان برای تصمیمگیری بر سر نوع چوب، سه نمونه چوب ماگنولیا، گیلاس یا توس (غان) را به ایستگاه فضایی بینالمللی فرستادند تا در ماژولی که در معرض فضا بود نگهداری شوند. محققان ماگنولیا را تایید کردند زیرا احتمال ترکخوردگی یا شکستن آن در طول فرایند آزمایش کمتر از بقیه بود.
در حال حاضر، بیش از ۹۳۰۰ تن اشیاء فضایی از جمله زبالههای فضایی مانند ماهوارههای غیرفعال و تکههایی از موشکهای پرتابکننده به دور زمین میچرخند. اما فلزات براقی که این اشیاء از آنها ساخته شدهاند، مانند تیتانیوم سبکوزن و آلومینیوم، روشنایی کلی آسمان شب را بیش از ۱۰ درصد در بخشهای بزرگی از سیاره افزایش دادهاند و آلودگی نوری محیط را ایجاد کردند که تشخیص پدیدههای فضای دور را سختتر کرده است.
به علاوه، فضاپیماهای ساختهشده از فلز گران هستند و ضمنا در صورت برخورد، تهدیدی برای ایستگاه فضایی بینالمللی، سایر فضاپیماهای حامل انسان و مردم روی زمین به شمار میروند. به گفته محققان، ماهوارههای چوبی مانند لینگوسَت از نظر تئوری، به عنوان زبالههای فضایی، آسیب بسیار کمتری ایجاد میکنند.
مترجم: زهرا ذوالقدر