بندپایان منقرض‌شده‌ای که راز قارۀ گمشده را فاش می‌کنند

بندپایان منقرض‌شده‌ای که راز قارۀ گمشده را فاش می‌کنند

شاید تریلوبیت‌ها منقرض شده باشند، اما حتی فسیل آن‌ها ممکن است حاوی اطلاعات زیادی در مورد تاریخ سیاره ما باشد. مکان کشف آن‌ها ممکن است بتواند نشان دهد که قارۀ باستانی گوندوانا به طور دقیق‌تر شامل چه سرزمین‌هایی می‌شده است.

کد خبر : ۱۶۳۲۰۳
بازدید : ۹۲۱

فرادید| شاید این تریلوبیت‌ها منقرض شده باشند، اما حتی فسیل آن‌ها ممکن است حاوی اطلاعات زیادی در مورد تاریخ سیاره ما باشد. در واقع، بندپایان باستانی نزدیک به نیم میلیارد سال پیش، از جمله ده گونه تازه کشف‌شده، احتمالاً کلید درک جایگاه تایلند در ابرقاره سابق گاندوآنا هستند. 

به گزارش فرادید، تریلوبیت‌ها موجودات دریایی منقرض‌شده با سرهای هلالی شکل هستند که از طریق پاهایشان نفس می‌کشند. یک تک‌نگاشت ۱۰۰ صفحه‌ای در یک مجله بریتانیایی جزئیات زیادی در مورد گونه‌های تازه کشف شدۀ این جانوران منقرض شده ارائه کرده است.

فسیل‌های تریلوبیت بین لایه‌های خاکستر سنگ‌شده در ماسه‌سنگ، محصول فوران‌های آتشفشانی قدیمی که کف دریا نشسته و لایه‌ی سبز رنگی به نام توف را شکل دادند، گیر افتاده‌اند. برخلاف برخی دیگر از انواع سنگ‌ها یا رسوبات، توف‌ها حاوی کریستال‌های زیرکون هستند، ماده‌ای معدنی که طی فوران تشکیل شده و مانند نام لایه سنگی که حاوی آن‌هاست، سخت هستند.

زیرکون از نظر شیمیایی هم پایدار است و هم در برابر گرما و آب و هوا مقاوم است، مانند فولاد سخت است و وقتی مواد معدنی موجود در انواع دیگر سنگ‌ها فرسایش یابند، باقی می‌ماند. درون این کریستال‌های زیرکون مرتجع، اتم‌های منفرد اورانیوم به تدریج تجزیه و به اتم‌های سرب تبدیل می‌شوند. 

نایجل هیوز از نویسندگان مشترک این تک‌نگاشت و استاد زمین‌شناسی می‌گوید: «ما می‌توانیم از تکنیک‌های ایزوتوپ رادیویی استفاده کنیم تا بفهمیم زیرکون چه زمانی تشکیل شده و در نتیجه سن فوران و همچنین فسیل را تعیین کنیم.» 

به ندرت می‌توان توف‌هایی از این دوره زمانی خاص، یعنی اواخر دوره کامبرین، بین ۴۹۷ تا ۴۸۵ میلیون سال پیش یافت. هیوز می‌گوید: «جاهای زیادی در سراسر جهان این را ندارند. این یکی از بدترین بازه‌های زمانی در تاریخ زمین است.» 

2

تفسیر یک هنرمند از تریلوبیت بر اساس بخش‌های نرم حفظ‌شده‌ی بدن 

شِلی وِرنِت، زمین‌شناس آزمایشگاهی سابق هیوز و نخستین نویسنده این تک‌نگاشت می‌گوید: «توف‌ها نه تنها به ما این امکان را می‌دهند که سن فسیل‌هایی را که در تایلند پیدا کرده‌ایم تعیین کنیم، بلکه به درک بهتر بخش‌هایی از جهان مانند چین، استرالیا و حتی آمریکای شمالی کمک می‌کنند که در آن‌ها فسیل‌های مشابه در سنگ‌هایی یافت شده که نمی‌توان آن‌ها تاریخ‌گذاری کرد.» 

این فسیل‌ها در یک ساحل جزیره‌ای به نام «کو تاروتائو» کشف شدند. این مکان با قایق تندرو حدود ۴۰ دقیقه با جنوب‌غربی سرزمین اصلی فاصله دارد و بخشی از سایت ژئوپارک یونسکو است که تیم‌های بین‌المللی دانشمندان را جذب کار در این منطقه کرده است. 

جالب‌ترین کشف برای ورنت، ۱۲ نوع تریلوبیتی بود که در سایر نقاط جهان دیده شدند، اما قبلا در تایلند دیده نشده بودند. «اکنون می‌توانیم تایلند را به بخش‌هایی از استرالیا متصل کنیم و این یک کشف واقعاً هیجان‌انگیز است!» 

در طول حیات تریلوبیت‌ها، این منطقه در حاشیه بیرونی گندوآنالَند، یک ابرقاره باستانی بود شامل آفریقا، هند، استرالیا، آمریکای جنوبی و قطب جنوب. 

هیوز می‌گوید: «از آنجا که قاره‌ها در طول زمان جابه‌جا می‌شوند، بخشی از کار ما این بوده که بفهمیم این منطقه از تایلند در چه نقطه‌ای نسبت به بقیه گندوآنالَند قرار دارد. ما با یک پازل متحرک و در حال تغییرشکل سه بعدی روبه‌رو هستیم و سعی می‌کنیم آن را حل کنیم. این کشف به ما در انجام این کار کمک خواهد کرد.» 

1

محل کشف فسیل

اگر محققان بتوانند توف‌های حاوی گونه‌های همنام او Tsinania sirindhornae را تاریخ‌گذاری کنند، می‌توانند بگویند گونه‌های نزدیک به Tsinania که در شمال و جنوب چین یافت شدند، تقریباً هم‌سن هستند. 

در نهایت، محققان احساس می‌کنند تصاویر دنیای باستان پنهان در فسیل‌هایی که یافتند، حاوی اطلاعات ارزشمندی است. 

هیوز می‌افزاید: «چیزی که ما اینجا داریم، تاریخچه تغییرات تکاملی همراه با انقراض‌هاست. زمین این تاریخ را برای ما ثبت کرده و ما خوش‌شانسیم که آن را داریم. هرقدر بیشتر از آن بیاموزیم، برای چالش‌هایی که امروزه روی زمین برای خودمان مهندسی می‌کنیم، آمادگی بیشتری خواهیم داشت.»

مترجم: زهرا ذوالقدر 

۳
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید