گلستان سعدی؛ درسی از استاد سخن: «کار را به کاردان بسپارید»

گلستان سعدی؛ درسی از استاد سخن: «کار را به کاردان بسپارید»

حتما شنیده‌اید که «هر کسی را بهر کاری ساخته‌اند». در نتیجه این حرف، انسان عاقل از ارجاع‌دادن کار به افراد ناشایست دوری می‌کند.

کد خبر : ۲۴۳۲۱۶
بازدید : ۲۰

فرادید| سعدی گلستان را در اردیبهشت‌ماه سال 655 و 656 هجری سرود و دو تا از حکمت‌آموزترین و در عین حال شیرین‌ترین آثار ادبیات فارسی را به وجود آورد. شاید همین شیرینی و پندآموزی این دو اثر سعدی است که باعث شده است که استاد اصغر دادبه معتقد باشند که مدخل آشنایی با ادبیات فارسی باید بوستان و گلستان سعدی باشد.

به گزارش فرادید، گلستان، هشت باب دارد که هر باب آن موضوع خاصی دارد. سعدی آنچنان حکمت را با شیرین‌سخنی پیوند داده است که مخاطب از هر سطر  آن لذت خواهد برد. تا پیش از سعدی نثر مسجع فارسی، با وجود این که هرگز از شیرینی تهی نبود، اما سرشار از تکلف و زیاده‌روی بود. نمونه بارز چنین متنی را می‌توان مقامات حمیدی دانست که با وجود این که مورد پسند بسیاری از شعرا و ادیبان زمان خود و پس از خود واقع شد، اما به دلیل همین زیاده‌روی‌ها در نهایت به مقامی که گلستان در ادامه یافت، حتی نزدیک هم نشد.

باب هفتم: در تاثیر تربیت

حتما شنیده‌اید که «هر کسی را بهر کاری ساخته‌اند». در نتیجه این حرف، انسان عاقل از ارجاع‌دادن کارش به افراد ناشایست دوری می‌کند.

مردکی را چشم درد خاست، پیش بیطار رفت که دوا کن. بیطار از آنچه در چشم چارپای می‌کند در دیده او کشید و کور شد. حکومت به داور بردند گفت بر او هیچ تاوان نیست. اگر این خر نبودی، پیش بیطار نرفتی. مقصود از این سخن آن است تا بدانی که هر آن که ناآزموده را کار بزرگ فرماید با آن که ندامت برد به نزدیک خردمندان به خفت رای منسوب گردد.

ندهد هوشمند روشن‌رای

به فرومایه کارهای خطیر

 

بوریاباف اگر چه بافنده‌ست

نبرندش به کارگاه حریر

۰
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید