کشف خنجر 3600 ساله در عمق 50 متری دریای مدیترانه
یک خنجر برنزی مینوانی با پرچهای نقره از یک کشتی غرقشدهی ۳۶۰۰ ساله در سواحل مدیترانهای کوملوجای ترکیه کشف شده است.
فرادید| این کشتی که در عمق ۵۰ متری واقع شده، قدیمیترین کشتی غرقشدهی تجاری جهان و یکی از قدیمیترین کشتیهای غرقشده از هر نوعی است که تاکنون کشف شده است. این کشتی ۱۴ متر طول داشته و در حال حمل ۱.۵ تن شمش مس از کوههای ترودوس در قبرس به کرت بوده که غرق شده است. باستانشناسان زیرآبی از سال ۲۰۱۹ در حال ثبت این لاشه در محل و بازیابی نمونهها هستند.
به گزارش فرادید، تکنیکهای بررسی مدرن، از جمله اسکنهای سونار، فتوگرامتری و نقشهبرداری فوتوموزائیک به محققان این امکان را داده که مدلهای سهبعدی دقیقی از شمش بسازند. بر اساس تجزیه و تحلیلها، منشأ مسها معادن قبرسی است و آنها در قرن ۱۵ یا ۱۶ قبل از میلاد قالبگیری شدند. تحقیقات درباره این کشتی غرقشدهی مهم قرار است در پنج سال آینده ادامه یابد.
کرتها-مینوانها در دوران اوج خود در حدود ۳۶۰۰ سال پیش، خودشان را به عنوان یک نیروی دریایی بزرگ در شرق مدیترانه تثبیت کردند و شبکههای تجاری گستردهای ایجاد کردند. این مسیرها مینوانها را با مصر، شام (سوریه، لبنان و اسرائیل امروزی)، آناتولی (ترکیه امروزی)، قبرس و سرزمین اصلی یونان پیوند میداد.
مینوانها که به دلیل مهارتهای دریانوردی خود مشهور بودند، تبادل گستردهی کالاها را تسهیل کردند و کرت را به عنوان یک مرکز محوری در چشمانداز تجارت باستانی قرار دادند.
تجارت آنها شامل طیف وسیعی از کالاها، به ویژه فلزات میشد. مس که برای تولید برنز بسیار مهم است، در اصل از قبرس وارد میشد، در حالی که قلع از مناطق دوردستی مانند افغانستان امروزی یا کورنوال در انگلستان میآمد. مینوانها نه تنها فلزات خام را صادر میکردند، بلکه ابزار، سلاحها و مصنوعات برنزی را هم در سراسر مدیترانه میساختند.
اشیاء به دست آمده از این کشتی غرقشده و سایر موارد کاوش شده در این منطقه در موزهی باستانشناسی زیر آب آینده در کِمِر به نمایش گذاشته خواهد شد که در حال حاضر هنوز در مراحل برنامهریزی است.
مترجم: زهرا ذوالقدر