فرماندۀ «سفالی» بعد از 2200 سال از زیر خاک بیرون آمد
مجسمهی کوچک 2200 سالهی این ژنرال نظامی، دهمین مجسمه از نوع خود است که از مقبره امپراطور «چین شی هوآنگ» کاوش شده که ممکن است حاوی ۸۰۰۰ مجسمه سفالی باشد.
فرادید| باستانشناسان در میان جنگجویان مشهور سفالی در مقبره وسیع امپراتور چین باستان، چین شی هوآنگ، مجسمهی تزئینشدهی کمیابی را کشف کردهاند. آنها با قضاوت بر اساس ویژگیها و موقعیت مکانی، فکر میکنند این مجسمهی کوچک، یک افسر نظامی عالیرتبه را به تصویر کشیده و دهمین مجسمه از نوع خود است که تاکنون حفاری شده است.
به گزارش فرادید، چین شی هوآنگ بین سالهای ۲۲۱ تا ۲۱۰ پیش از میلاد حکومت کرد و نخستین رهبری بود که چین را در سایهی یک امپراتوری متحد کرد. مقبره او در استان شانشی چین با مساحتی بیش از ۲۰ مایل مربع، حاوی حدود ۸۰۰۰ مجسمه سفالی در اندازه واقعی از سربازانی است که به «ارتش سفالی» معروف هستند.
باستانشناسان در حال بیرون آوردن سر مجسمه سفالیِ تازهکشفشده
این جنگجویان سفالی به نیزهها، شمشیرها و کمانهای پولادی مسلح هستند و هدف از ساخت آنها این بوده که از امپراتور در زندگی پس از مرگ محافظت کنند. در حالی که بیشتر پیکرهها زرههای ساده به تن دارند، زره این پیکرهی تازه کشفشده رنگارنگ است و نقوش دقیق، روبانها و گرههای گلدار روی آن حک شده است.
این تزیینات روی مجسمهی افسران عالیرتبه، گواه خاص بودن آنها است. سبک و رنگ تزیینات نشاندهندهی ذائقهی زیباییشناختی و نمادهای موقعیت اجتماعی آن زمان است. از زمان کشف این مکان در سال ۱۹۷۴، تقریباً ۲۰۰۰ جنگجوی سفالی از این مقبره کشف شده، اما تنها ده عدد از آنها مجسمه رهبران نظامی بودهاند.
مجسمهی تازه کشفشده کنار بقایای دو ارابه، سه مجسمه اسب و دو مجسمه کوچک انسانی دیگر پیدا شده است. همانطور که ژو سیهونگ، رهبر حفاری گفته، مجسمه تزئینشده نخستین شخصیت نظامی ارشد است که از زمان آغاز کاوشهای رسمی سال ۱۹۹۴ در گودال پیدا شده است. بر اساس موقعیت مکانی، احتمالاً این فرد، فرماندهی نظامی این واحد با بالاترین رتبه بوده است.
کاوشهای این بخش خاص سال ۲۰۱۵ آغاز شد و از آن زمان، محققان ساختارهای مدفونی شامل سوارهنظام، تیرانداز و ارابه را پیدا کردند. ارابههای مدفون مقبره معمولاً با چهار اسب و سه سرباز همراه هستند. چیدمان افسران عالیرتبه در تشکیلات نظامی، بازتاب استراتژی نظامی، مانند سیستم فرماندهی در سلسله چین است.
این ژنرالهای سفالی بیشتر با سرآذین، زرههای تزئینشده با روبان و حالت دستها جلوی شکم مشخص میشوند.
در حالی که این مجسمه تکهتکهشده پیدا شد، لایههای رنگ آن به لطف رسوبات اطراف حفظ شدهاند. گلماسه رطوبت و دمای نسبتاً پایداری را فراهم میکند که برای حفظ رنگها مفید است.
رهبران نظامی ارتش سفالی بیشتر از روی سرآذین، زره تزئینشده و موقعیت دستانشان شناسایی میشوند
محققان قطعات این مجسمه را پیش از انتقال به آزمایشگاه برای تجزیه و تحلیل بیشتر، در محل برچسبگذاری کردند. در حالی که این کشف اطلاعات جدیدی درباره سلسلهمراتب ارتش چین شی هوانگ ارائه میدهد، هنوز چیزهای زیادی درباره این جنگجویان سفالی ناشناخته مانده است. پرسش اصلی این است که ژنرال ارشدی که کل این ارتش سفالی را کنترل میکند، کیست؟
مترجم: زهرا ذوالقدر