سفر در تاریخ؛ قطعی برق در دوران اوج رونق اقتصادی؛ چرا سال ۱۳۵۵ ناترازی برق داشتیم؟

سفر در تاریخ؛ قطعی برق در دوران اوج رونق اقتصادی؛ چرا سال ۱۳۵۵ ناترازی برق داشتیم؟

یک مقام آگاه به خبرنگار ما گفت: میزان کمبود برق در سال جاری حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار کیلو وات است و این کمبود بخصوص در ساعات اول شب بیشتر خواهد بود. همین مقام گفت: احتمالا از کارخانه‌های حوزه پایتخت درخواست میشود که در ساعات اول شب فعالیت خود را محدود کنند و حتی ممکن است از تعدادی از آنها خواسته شود که کار خود را در سه ساعت اول شب متوقف سازند.

کد خبر : ۲۴۱۵۴۱
بازدید : ۱۲۴

قطعی برق و ناترازی انرژی در سال‌های قبل از انقلاب هم جدی بوده است. روزنامه اطلاعات در اردیبهشت ۱۳۵۵ طی گزارشی درباره قطع برق می‌نویسد:

این اتفاق در تابستان ۱۳۵۶ خیلی بیشتر و ادامه دار شد. ما وقتی شروع کردیم هزینه را در کشور انجام دهیم و دولت شروع به خرج کردن کرد؛ تقاضا در کشور بالا رفت. در عین حالیکه تقاضا بلافاصله با پرداخت‌ها به صورت مزد و حقوق بالا می‌رفت، زیربنا‌های اقتصادی کشور به سرعت جلو نرفته بود. ایجاد یک کارخانه‌ی برق ممکن بود ۵ سال طول بکشد. یک کارگر اگر یک کولر می‌خرید یا وسائل برقی جدیدی را مردم تهیه می‌کردند و یا کالا‌های پرمصرف، میزان مصرف برق را افزایش داده بود.

تهران در تابستان امسال با کمبود برق رو‌به‌رو است ولذا گرفتار خاموشی‌های بیشتری خواهد شد. به همین مناسبت از مردم تهران درخواست شده که در مصرف برق به ویژه در ساعات اول شب که فشار مصرف زیاد است، صرفه جویی کنند.

یک مقام آگاه به خبرنگار ما گفت: میزان کمبود برق در سال جاری حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار کیلو وات است و این کمبود بخصوص در ساعات اول شب  بیشتر خواهد بود. همین مقام گفت: احتمالا از کارخانه‌های حوزه پایتخت  درخواست میشود که در ساعات اول شب فعالیت خود را محدود کنند و حتی ممکن است از تعدادی از آنها خواسته شود که کار خود را در سه ساعت اول شب متوقف سازند.

تولید انفرادی مقام مذکور در پاسخ این سئوال که با توجه به کمبود برق آیا تولید برق صورت انفرادی مورد تشویق قرار میگیرد یا خیر گفت: به بخش خصوصی وصیه خواهد شد که حتی الامکان احتیاجات برق خود را راسا تامین کنند تا با این طریق فشار کمتری به شبکه توزیع برق تهران وارد شود. تولید اسمی برق کشور که انرژی آن به شبکه سراسری د متصل میشود در حدود ۲۱۰۰ مگاوات  یا به معنی دیگر دو میلیون و یکصد هزار کیلو وات است ولی آنچه که قابل مصرف است از ۱۸۰۰ مگاوات (۱۸ میلیون کیلو وات) تجاوز نمی‌کند رشد مصرف برق کشور در یکی دوساله اخیر سالیانه متجاوز از ۲۰ درصد بوده است و اهمیت این رقم هنگامی معلوم میشود که به توسعه پیشرفت صنعت در سطح کشور توجه کنیم.

کارشناسان برق میگویند یا بکار افتادن کولر‌ها گرفتاری کمبود برق بالا خواهد گرفت خاموشی محلی قطعی خواهد بود. ولی هرچه مردم در این مورد همکاری کنند. مدت و نوبت خاموشی‌ها کمتر خواهد یکی از راه‌های جلوگیری از خاموشی برق کاهش ولتاژ برق است که مسئولان برق زیاد به اجرای آن روی خوش نشان نمیدهند، زیرا کاهش ولتاژ اغلب مشکلاتی برای مصرف کننده به وجود می‌آورد که در خاموشی برق این مشکلات کمتر است خبرنگار ما اضافه میکند: احتیاجات وسیع برق کشور به ویژه در تهران به حدیست که عمل تعمیرات و سرویس مولد‌های برق نمیتواند انجام بگیرد ولذا گاه مولد‌ها دچار نقص میشوند و خاموشی‌های اجباری بوجود میآید.

خبرنگار ما همچنین افزود: انتظار مسئولان برق کشور این است که در ساعات اول شب مردم اتو کشیدن و استفاده از بخاری حمام و یا دیگر وسائل پرمصرف را کنار بگذارند و کار‌های خود را بیشتر در ساعات دیر وقت شب انجام دهد.

قطعی برق در خاطرات سران

محمد یگانه، رئیس کل بانک مرکزی در سال‌های قبل از انقلاب نیز در خاطرات خود به تاریخ شفاهی هاروارد می‌گوید: «این اتفاق در تابستان ۱۳۵۶ خیلی بیشتر و ادامه دار شد. ما وقتی شروع کردیم هزینه را در کشور انجام دهیم و دولت شروع به خرج کردن کرد؛ تقاضا در کشور بالا رفت. در عین حالیکه تقاضا بلافاصله با پرداخت‌ها به صورت مزد و حقوق بالا می‌رفت، زیربنا‌های اقتصادی کشور به سرعت جلو نرفته بود. ایجاد یک کارخانه‌ی برق ممکن بود ۵ سال طول بکشد. یک کارگر اگر یک کولر می‌خرید یا وسائل برقی جدیدی را مردم تهیه می‌کردند و یا کالا‌های پرمصرف، میزان مصرف برق را افزایش داده بود.»

منبع: انتخاب

۰
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید