خوردن این ۹ گونه ماهی شما را به دردسر میاندازد!
نوع ماهی انتخابی شما در این امر بسیار حائز اهمیت است به طوری که توصیه می شود از مصرف برخی از گونه های ماهی ها جدا پرهیز کرده و آن ها را از فهرست غذاهای روزمره خود حذف کنید.
بسیاری از متخصصان تغذیه بر مصرف غذای دریایی و به ویژه ماهی دستکم یک بار در طول هفته تاکید اکید دارند و معتقد هستند که این گوشت سفید مملو از چربی های مفید و دیگر خواص لازم برای بدن انسان است.
اما نوع ماهی انتخابی شما در این امر بسیار حائز اهمیت است به طوری که توصیه می شود از مصرف برخی از گونه های ماهی ها جدا پرهیز کرده و آن ها را از فهرست غذاهای روزمره خود حذف کنید. به طور مثال، باید بدانید که ماهی هایی همانند گربه ماهی، سی بس یا تیلاپیلا ضررشان بیشتر از منفعتشان است.
برای شناخت این ماهی ها و دلایل توصیه برای پرهیز از مصرف آن ها در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.
گربه ماهی های وارداتی از کشورهای آسیایی
گربه ماهی این ویژگی را دارد که می تواند تا اندازه زیادی رشد کرده و بزرگ شود. همین امر باعث شده تا پرورش دهنده های ماهی، آن ها را با هورمون تغذیه کنند که بدون شک برای انسان مضر است. البته این مقوله در مورد گربه ماهی های آزاد مصداق ندارد و خواص غذایی آن ها بیشتر از خطراتشان است.
مصرف این ماهی به هیچ عنوان پیشنهاد نمی شود.
ماهی ماکرل
گوشت ماهی ماکرل حاوی مقادیر زیادی جیوه است که از بدن انسان دفع نشده و در عوض انباشت می شود و این امر می توان به بروز بیماری های گوناگون منجر گردد. البته گفته می شود که ماکرل های صید شده از دریای آتلانتیک کمترین میزان خطر را دارند.
مصرف این ماهی برای بزرگسالان ۲۰۰ گرم در ماه و برای کودکان ۱۰۰ گرم در ماه بلامانع است.
ماهی تن
ماهی تن نیز حاوی جیوه است، به ویژه انواعی که باله های سیاه و آبی دارند بیشتر از بقیه مدل ها خطرناک هستند. در فروشگاه ها به ندرت می توانید ماهی تن آزاد پیدا کنید زیرا تقریبا نسل آن ها در حال انقراض است. بیشتر نمونه های پرورشی نیز با انواع هورمون ها و آنتی بیوتیک ها تغذیه می شوند.
مصرف این ماهی برای بزرگسالان ۲۰۰ گرم در ماه بلامانع است. اما بهتر است کودکان به هیچ عنوان آن را میل نکنند.
تیلاپیلا
تیلاپیلا تقریبا هیچ نوع اسید چرب مفید برای بدن ندارد و در عوض مرکز تجمع انواع چربی های مضر است. به همین خاطر مصرف بیش از اندازه آن باعث افزایش میزان کلسترول شده و می تواند حساسیت بدن به مواد آلرژی زا را افزایش دهد.
بهتر است افرادی که از بیماری های قلبی، عروقی، آسم و ورم مفاصل رنج می برند از خوردن این ماهی پرهیز کنند.
مارماهی
گوشت مارماهی حاوی مقادیر زیادی چربی است زیرا سیستم بدنش به گونه ای است که به راحتی تمامی زباله های صنعتی و شهری را به خود جذب می کند. مارماهی های پرورشی در ایالت متحده آمریکا بیشترین میزان مواد سمی را در گوشت خود دارند. انواع اروپایی آن نیز جیوه زیادی در بر دارد.
افراد بزرگسال ۳۰۰ گرم در ماه و کودکان ۲۰۰ گرم در ماه مجاز به مصرف این نوع ماهی هستند.
پنگوسی
گوشت این ماهی که عموما از کشور ویتنام وارد می شود، حاوی مواد سرطان زا و پلی فسفات است. به هیچ عنوان توصیه نمی شود.
تاج ماهی
میزان جیوه موجود در گوشت این ماهی نیز بسیار زیاد است. مصرف آن برای مردان به اندازه ۱۰۰ گرم در ماه بلامانع است. اما برای زنان و کودکان ضرر فراوانی دارد.
سی بَس
بس دریایی منبع جیوه است و گاهی برخی از رستوران ها برای کاهش هزینه های خود، پنگوسی یا ماهی های ارزان قیمت را در قالب فیله سوخاری این نوع ماهی عرضه می کنند که مواد سمی بیشتری دارند.
بزرگسالان ۲۰۰ گرم و کودکان ۱۰۰ گرم در ماه مجاز به مصرف این نوع ماهی هستند.
دلار ماهی
این نوع ماهی شامل مقدار زیادی چربی مضر موسوم به gempylotoxin است: نوعی ماده موم گونه که به هیچ عنوان در بدن سوخته و هضم نمی شود. سم موجود در این چربی خطرناک نیست اما برای افرادی که مشکلات گوارشی دارند، مضر است. به منظور کاهش میزان این ماده بهتر است دلار ماهی را کباب کنید.
چگونه ماهی سالم و تازه خریداری کنیم؟
ماهی تازه، فلس های براق و چشمان شفاف دارد. دم ماهی تازه نیز افتادگی کمی دارد. همین طور باید بدانید که رنگ تیره آبشش ها و دم افتاده نشان از ماندگی ماهی دارند.
هنگامی که قصد خرید ماهی زنده از داخل مخازن مخصوص را دارید، از شفاف بودن آب اطمینان حاصل کنید. همچنین، بهتر است ماهی هایی که در ته مخزن قرار دارند را انتخاب کنید، نه آن هایی که روی سطح آب هستند.
اگر خودتان ماهی گیری می کنید، پیش از هر کاری، با دستگاه جیوه سنج، آب را بررسی کرده و از میزان جیوه موجود در آن مطلع شوید.
هنگام خرید ماهی سالمون به این نکته توجه داشته باشید که سالمون واقعی، در گوشت قرمز خود رگه های سفید هم دارد. اگر گوشت ماهی کاملا قرمز بود، مطمئن باشید که رنگ شده و ماهی دیگری را به اسم سالمون عرضه می کنند. در ضمن، توجه داشته باشید که روی پوست ماهی لکه های تیره و روشن وجود نداشته باشد زیرا این لکه ها نشان دهنده این هستند که ماهی در زمان تخم ریزی گرفته شده اند و گوشت آن ها بی مزه خواهد بود.
منبع: روزیاتو