عکس؛ ارثیه گرانبها پنهان زیر پای برجها

یکی از قدیمی ترین قنات های محدوده شمال تهران در محله اراج واقع شده است. در واقع این محله از گذشته تا امروز میان اهالی و همسایه های همجوارش با دو حلقه قناتش معروف بوده است. قصه قنات های شمیران را بخوانید.
«سیدمهدی اعرابی» شمیران پژوه، در باره قنات های محله اراج توضیح می دهد: «روستای اراج به واسطه قنات هایش رشد و توسعه پیدا کرد. وجود همین نعمت قنات به مرور زمان کمک کرد تا اراج در بخشی از بافت شهری قرار بگیرد و تبدیل به محله ای در شمال تهران شود. در این روستا در گذشته دو حلقه قنات وجود داشت، در باره سرنوشت یکی از این قنات ها هیچ اطلاعی در دسترس نیست، اما یکی از این قنات ها در محدوده جنوبی بیمارستان نیکان قرار دارد. این قنات در گذشته بخشی از یک شبکه آبیاری گسترده بود که به رونق کشاورزی و باغداری در این محدوده کمک میکرد و به عنوان آب شرب نیز مورد استفاده اهالی قرار میگرفت. اکنون نیز باغ وقفی حاج ملاعلی کنی را آبیاری می کند.»
ارثیه گرانبها پنهان زیر پای برج ها
محله کاشانک در روزگاری که هنوز تهران رخت و لباس شهری بر تن نکرده بود جزء یکی از روستاهای سرسبز و آباد شمیران محسوب می شد که حیاتش را مدیون قناتهای پرآبش بود. «سید مهدی اعرابی»، شمیران پژوه، درباره تاریخچه قنات های محله کاشانک که هنوز زنده و جاری هستند و بخشی از آب اهالی تهران را تامین می کنند، می گوید: «در گذشته قناتهای متعددی در محدوده کاشانک جریان داشتند که مهمترین آنها عبارت بودند از قنات «باقلازاره» در نزدیکی مرکز دایرهالمعارف اسلامی و قنات «جزدرختک» در محدوده دارآباد و کاشانک که بخشی از آن در باشگاه بانک ملی قابل رؤیت بود.» به گفته او میزان آب این قنات ها در حال حاضر به اندازه گذشته نیست و در زیر برجهای سر به فلک کشیده و خیابانهای شلوغ، پنهان شده اند.»
منبع: همشهری