علت وجود خون در ادرار چیست؟

علت وجود خون در ادرار چیست؟

اگر خون موجود در ادرار قابل مشاهده باشد، به این وضعیت، هماچوری آشکار (gross hematuria) می‌گویند. ولی به وضعیتی که در آن، خون موجود در ادرار فقط در زیر میکروسکوپ قابل رؤیت باشد، هماچوری میکروسکوپی گفته می‌شود. در هر دو وضعیت یافتن علت خونریزی حائز اهمیت است.

کد خبر : ۸۳۶۱۶
بازدید : ۶۳۸
فرادید | مشاهده‌ی خون در ادرار می‌تواند هشداردهنده باشد. اگرچه در اغلب موارد علت این امر بی‌خطر است، ولی وجود خون در ادرار (هماچوری) می‌تواند حاکی از یک اختلال جدی باشد.

اگر خون موجود در ادرار قابل مشاهده باشد، به این وضعیت، هماچوری آشکار (gross hematuria) می‌گویند. ولی به وضعیتی که در آن، خون موجود در ادرار فقط در زیر میکروسکوپ قابل رؤیت باشد، هماچوری میکروسکوپی گفته می‌شود. در هر دو وضعیت یافتن علت خونریزی حائز اهمیت است.

درمان هماچوری به علت ایجاد آن بستگی دارد.

در هماچوری آشکار به دلیل حضور گویچه‌های سرخ، رنگ ادرار به صورتی، قرمز یا قهوه‌ای (کولا) تغییر می‌کند. حضور اندک گویچه‌های سرخ هم برای قرمز شدن رنگ ادرار کفایت می‌کند. اگرچه خود خونریزی معمولاً دردناک نیست، ولی عبور لخته‌های خونی از طریق ادرار می‌تواند دردناک باشد.

ادرار خونی معمولاً بدون نشانه‌ها و علایم دیگر اتفاق میفتد.

هر گاه متوجه وجود خون در ادرار خود شدید، به دیدن پزشک بروید. مصرف بعضی دارو‌ها مثل laxative Ex-lax و همچنین بعضی مواد غذایی مانند چغندر، روبارب و خانواده‌ی بری (berries) می‌تواند سبب قرمز شدن رنگ ادرار شود. اگر تغییر رنگ ادرار ناشی از مصرف داروها، مواد غذایی و ورزش کردن باشد، ممکن است پس از چند روز برطرف شود.

ظاهر ادرار خونی با حالت عادی متفاوت است، ولی شما شاید نتوانید به خوبی تفاوت‌های آن دو را بیان کنید. بهترین کار آن است که هر گاه ادراری قرمز رنگ مشاهده کردید، خود را به پزشک نشان دهید.

دلایل وجود خون در ادرار

در هماتوری، کلیه‌ها یا سایر اندام‌های تشکیل‌دهنده‌ٔ دستگاه دفع ادرار، اجازه می‌دهند تا سلول‌های خونی وارد ادرار شود. مشکلات مختلفی باعث این نشتی می‌شود از جمله:

۱. عفونت مجاری ادراری

این مشکل زمانی ایجاد می‌شود که باکتری‌ها وارد مجرای ادرار می‌شوند و در مثانه، تکثیر می‌شوند. علائم عفونت ادراری عبارت است از تکرر ادرار، درد و سوزش ادرار، ادرار با بوی تند و شدید.

برای بعضی از افراد به‌خصوص در افراد مسن‌تر، تنها علامت این بیماری ممکن است وجود خون در ادرار باشد که فقط از طریق میکروسکوپ دیده می‌شود.

درمان ادرار خونی؛ علت وجود خون در ادرار چیست؟

۲. عفونت کلیه (پیلونفریت)

این بیماری در شرایطی ایجاد می‌شود که باکتری از جریان خون وارد کلیه می‌شود یا از طریق میزنای به کلیه راه پیدا می‌کند. علائم این بیماری بسیار شبیه به عفونت مثانه است و عفونت کلیه علائم دیگری مثل تب و درد در ناحیه کمر را ایجاد می‌کند.

۳. سنگ کلیه یا سنگ مثانه

گاهی تمرکز ادرار حاوی مواد معدنی در کلیه و مثانه موجب تشکیل کریستال‌هایی می‌شود که به دیواره‌ٔ مثانه و کلیه می‌چسبند. با گذر زمان، این کریستال‌ها متمرکزتر و سخت‌تر می‌شوند.

این سنگ‌ها معمولا بی‌درد هستند و متوجه وجود آن‌ها نمی‌شوید. ولی در صورت سد کردن مجاری دستگاه دفع ادرار یا هنگام خروج از مجاری ادراری، درد شدیدی ایجاد می‌کنند.

بنابراین، علائم این بیماری را با هیچ مشکل دیگری نمی‌توان اشتباه گرفت. سنگ کلیه و مثانه، درد بسیار شدیدی دارد. این مشکل ممکن است باعث ایجاد هماتوری میکروسکوپی یا غیرمیکروسکوپی شود.

۴. بزرگ شدن پروستات

غده‌ٔ پروستات، درست زیر مثانه قرار دارد و بخش بالایی مجاری ادراری را احاطه می‌کند. این غده معمولا در میان‌سالی، بزرگ‌تر می‌شود. در نهایت، بزرگ شدن این اندام ممکن است به مجاری ادراری فشار وارد کند یا حتی مجرای ادرار را سد کند.

علائم و نشانه‌های بزرگ شدن پروستات عبارت‌اند از:

دشواری در ادرار کردن، تکرر ادرار، خون قابل مشاهده یا میکروسکوپی در ادرار. عفونت پروستات نیز ممکن است علائم مشابهی ایجاد کند.

۵. بیماری‌های کلیوی

خون‌ریزی میکوسکوپی در ادرار، یکی از علائم رایج گلومرولونفریت یا التهاب سیستم تصفیه‌ٔ کلیه است. گلومرولونفریت ممکن است بخشی از بیماری‌های سیستمیک مثلا دیابت باشد یا اینکه به‌تنهایی ایجاد شود. عفونت‌های استرپی یا ویروسی، بیماری‌های عروق خونی یا واسکولیت و مشکلات سیستم ایمنی بدن مثلا نفروپاتی ایمونوگلوبین آ، می‌توانند سبب ایجاد گلومرولونفریت شوند.

درمان ادرار خونی؛ علت وجود خون در ادرار چیست؟

۶. سرطان

خون‌ریزی مشهود در ادرار، ممکن است یکی از علائم سرطان پیشرفته‌ٔ کلیه، سرطان مثانه یا سرطان پروستات باشد. متأسفانه، ممکن است در مراحل اولیهٔ این بیماری، هیچ علائمی نداشته باشید؛ یعنی در مراحلی باشید که این نوع سرطان درمان می‌شود.

۷. اختلالات مادرزادی

کم‌خونی داسی‌شکل، نقص ارثی هموگلوبین در گلبول‌های قرمز خون است. این بیماری ممکن است باعث ایجاد خون در ادرار شود؛ چه نوع میکروسکوپی، چه نوع قابل مشاهده.

سندروم آلپورت یکی دیگر از بیماری های ژنتیکی است که ممکن است باعث ایجاد خون در ادرار شود.

۸. جراحات کلیه

هر نوع ضربه یا آسیب‌های دیگری که بر اثر سوانح مختلف یا در ورزش‌های تماسی ایجاد می‌شود، ممکن باعث ایجاد خون در ادرار شود.

۹. داروها

داروهای ضدسرطان، سیکلوفسفامید و پنی‌سیلین، از جمله داروهایی هستد که ممکن است باعث ایجاد خون در ادرار شوند. خون‌ریزی قابل مشاهده در ادرار، زمانی اتفاق می‌افتد که داروهای ضدانعقاد مثلا آسپرین یا داروهای رقیق‌کننده‌ خون هپارین مصرف کنید.

۱۰. ورزش‌های سنگین‌

خون در ادرار بر اثر ورزش‌های سنگین به‌ندرت اتفاق می‌افتد و علت آن مشخص نیست. ممکن است بر اثر ضربه به مثانه، کمبود آب بدن یا شکستن گلبول‌های قرمز خون بر اثر انجام ورزش‌های هوازی باشد.

دوندگان، معمولا بیشتر از سایر ورزشکاران دچار این مشکل می‌شوند. البته هرکسی ممکن است بعد از فعالیت شدید ورزشی، خون در ادرار مشاهده کند.

البته اگر بعد از انجام ورزش سنگین دچار خون‌ریزی در ادرار شدید، آن را نادیده نگیرید و به تمرینات ورزشی ربط ندهید. حتما به پزشک مراجعه کنید.

غالب اوقات، علت اصلی هماتوری، تشخیص داده نمی‌شود.

عوامل خطرساز که احتمال وجود خون در ادرار را بیشتر می‌کند

تقریبا هر کسی حتی کودکان و نوجوانان ممکن است خون در ادرار را تجربه کنند. عواملی که احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش می‌دهند عبارت‌اند از:

سن: بسیاری از مردانی که بیش از ۵۰ سال سن دارند، گاهی هماتوری را به خاطر بزرگ شدن پروستات تجربه می‌کنند.

سابقهٔ عفونت: عفونت کلیه به دنبال عفونت‌های باکتریایی و ویروسی یکی از مهم‌ترین دلایل خون در ادرار در کودکان است.

سابقهٔ خانوادگی: اگر در خانواده‌ٔ شما سابقه‌ٔ بیماری‌های کلیوی یا سنگ کلیه وجود دارد، احتمال اینکه خون در ادرار را تجربه کنید، بیشتر است.

مصرف برخی داروها: آسپرین، مسکن‌های درد‌های عفونی غیراستروئیدی و آنتی بیوتیک‌هایی مثل پنی‌سیلین احتمال ابتلا به خون‌ادراری را افزایش می‌دهند.

ورزش سنگین: دونده‌هایی که در مسافت‌های طولانی می‌دوند، بیش از همه در معرض ابتلا به خون‌ادراری ناشی از تمرین‌های سنگین قرار دارند. در واقع، این مشکل را گاهی اوقات، هماتوری دوندگان می‌نامند. ولی هر کسی که ورزش سنگین انجام می‌دهد، ممکن است علائم این بیماری را مشاهده کند.

درمان ادرار خونی؛ علت وجود خون در ادرار چیست؟

تشخیص خون در ادرار

برای پیدا کردن علت اصلی خون در ادرار، تست‌ها و آزمایشات زیر معمولا مورد نیاز است:

تست فیزیکی

تست فیزیکی شامل بحث و بررسی در مورد سوابق بیماری شماست.

آزمایش ادرار

حتی اگر وجود ادرار در خون در جریان آزمایش‌های ادرار کشف شده باشد، باز هم برای کشف علت این مشکل باید آزمایش ادرار بدهید. این آزمایش مشخص می‌کند که آیا عفونتی در مجاری ادراری وجود دارد یا خیر. همچنین وجود مواد معدنی که از عوامل ایجاد سنگ کلیه است، در ادرار بررسی می‌شود.

عکس‌برداری

معمولا برای کشف علت هماتوری از عکس‌برداری استفاده می‌شود. پزشک ممکن است سی‌تی‌اسکن یا ام‌آر‌آی را توصیه کند. برای تشخیص ممکن است از سونوگرافی هم استفاده شود.

سیستوسکوپی

سیستوسکوپی روشی است که برای معاینهٔ داخلی مجرا، مثانه و سوراخ‌های حالب به کار می‌رود. در این روش، یک لوله باریک یا یک دوربین کوچک وارد مثانه می‌شود تا مثانه و مجاری ادراری را برای پیدا کردن نشانه‌هایی از بیماری‌های مختلف بررسی کند.

گاهی اوقات علت اصلی خون‌ادراری کشف نمی‌شود. در این موارد، پزشک ممکن است انجام آزمایش‌های تکمیل‌کننده را توصیه کند؛ به‌خصوص اگر در معرض ابتلا به سرطان مثانه قرار داشته باشید یا اینکه سیگار بکشید، سابقه‌ٔ پرتو درمانی داشته باشید یا با مواد شیمیایی در تماس باشید.

درمان خون در ادرار

با توجه به عامل ایجاد خون در ادرار، درمان این بیماری متفاوت است. برای از بین بردن عفونت‌های مجاری ادراری، آنتی‌بیوتیک تجویز می‌شود. اگر پروستات باعث ایجاد خون‌ادراری شده باشد، درمان‌های مرتبط با پروستات پیگری می‌شود. اگر علت اصلی مشکل شما سنگ کلیه و مثانه باشد، موج شوک‌درمانی برای شکستن سنگ‌ها تجویز می‌شود. در سایر موارد، به درمان خاصی نیاز نیست.

بعد از درمان، حتما به پزشک مراجعه کنید تا مطمئن شوید که دیگر هیچ خونی در ادرار وجود ندارد.

درمان ادرار خونی؛ علت وجود خون در ادرار چیست؟

آمادگی برای ویزیت پزشک

در ابتدا ممکن است به پزشک خانواده یا پزشک عمومی مراجعه کنید و بعد به پزشک متخصص ارجاع داده شوید. با در نظر گرفتن این نکات می‌توانید خودتان را برای ویزیت پزشک آماده کنید:

با دیدن خون در ادرار چه اقداماتی باید انجام دهید؟

فهرستی از این موارد تهیه کنید:

علائم: هر علائمی که دارید فهرست کنید؛ حتی علائمی که ممکن است به مشکل فعلی شما ربطی نداشته باشد. همچنین زمان شروع هر کدام را بنویسید.

اطلاعات کلیدی دارویی: اگر به خاطر بیماری‌های قبلی، داروی خاصی مصرف می‌کنید یا اینکه در خانواده سابقهٔ بیماری‌های کلیه یا مثانه دارید، اطلاعات لازم را یادداشت کنید.

دوز مصرفی هر دارو، ویتامین یا مکملی که مصرف می‌کنید را یادداشت کنید.

سؤالاتی که باید از پزشک بپرسید

می‌توانید سوالات زیر را از پزشک بپرسید:

  • دلایل احتمالی این بیماری چیست؟
  • چه آزمایش‌هایی باید انجام دهم؟
  • آیا بیماری من موقتی است؟
  • چه درمان‌هایی دارد؟
  • من بیماری‌های دیگری هم دارم. چطور می‌توانم هر دو بیماری را با هم مدیریت کنم؟
  • آیا بروشور یا کتابی وجود دارد که از طریق آن بتوانم در مورد این بیماری اطلاعاتی کسب کنم؟ شما چه وب‌سایتی را توصیه می‌کنید؟

از اینکه سؤالات دیگر خود را بپرسید خجالت نکشید.

پزشک شما نیز احتمالا این سؤالات را می‌پرسد:

  • آیا موقع ادرار کردن درد دارید؟
  • همیشه در ادرار خود خون می‌بینید یا گاهی اوقات؟
  • چه زمانی خون در ادرار را مشاهده می‌کنید؟ در ابتدا، در انتها یا در طول مدت ادرار کردن؟
  • هنگام ادرار کردن آیا خروج لخته خون را تجربه کرده‌اید؟ ظاهر لخته‌های خون به چه شکلی است؟
  • آیا سیگار می‌کشید؟
  • در شغل خود در معرض مواد شیمیایی مختلف قرار دارید؟ چه موادی؟
  • آیا قبلا پرتودرمانی داشته‌اید؟

منبع: چطور

۰
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید