(ویدئو) نمایش نسخه کمیاب قرآن در موزه غردقه مصر
از میان آثار باستانی مهمی که در موزه «غردقه» وجود دارد یک نسخه کمیاب از قرآن کریم دیده میشود که برای نخستینبار در این موزه به نمایش گذاشته شده است. این مصحف قدیمی یکی از آثار بسیار کمیاب دوره اسلامی محسوب میشود که تاریخ آن به دوران عثمانی بازمیگردد و به همت «سید علی النوری» از خوشنویسان دوران عثمانی و در سال ۱۲۵۹ هجری (۱۸۴۳ میلادی) کتابت شده است.
موزه آثار باستانی «غردقه» که در روزهای پایانی ماه فوریه گذشته افتتاح شد، یکی از کمیابترین نسخههای قرآن کریم را در خود جای داده که در معرض دید بازدیدکنندگان قرار گرفته است.
ایکنا نوشت: «غردقه» که در زبان انگلیسی Hurghada نامیده میشود، شهری است در کرانه مصری دریای سرخ. این شهر که در استان بحرالاحمر مصر قرار دارد، از مراکز مهم گردشگری به شمار میآید و گردشگران فراوانی به ویژه از روسیه، جمهوری چک و آلمان به غردقه میآیند. شهر غردقه در آغاز سده بیستم بنا شد و از آن زمان به این سو سرمایهگذاران آمریکایی، اروپایی و عرب همواره سعی در گسترش آن داشتهاند.
این شهر که تا چندی پیش یک دهکده کوچک ماهیگیری بیش نبود، امروزه ۹۰ هزار سکنه دارد و به سه بخش اصلی به نامهای الدهر (مرکز شهر و منطقه قدیمی)، سقاله (منطقه تازهساز) و جاده القُرّه (نوسازترین بخش) تقسیم شده است.
موزه آثار باستانی غردقه یکی از جدیدترین مراکز تفریحی و گردشگری این شهر به حساب میآید که از آثار باستانی بسیاری مربوط به دورانهای مهم تاریخی تشکیل شده و در همین ارتباط، پایگاه خبری «الیوم السابع» در گزارشی از این موزه به نمایش نسخهای کمیاب از قرآن کریم مربوط به دوران عثمانی در موزه آثار باستانی غردقه پرداخته است.
موزه آثار باستانی غردقه که در روز ۲۹ فوریه گذشته در مساحتی بالغ بر ۱۰ هزار متر مربع افتتاح شد، نخستین موزه در مصر است که در بخش خصوصی فعالیت میکند؛ به گونهای که یکی از شرکتهای بخش خصوصی این کشور هزینه ساخت آن را برعهده گرفته و وزارت گردشگری و آثار باستانی مصر نیز آثار باستانی بسیاری را برای نمایش در موزه قرار داده است.
این موزه شامل بیش از ۲ هزار قطعه باستانی متنوع از دورانهای مختلف تاریخی است، از عصر فرعون و رومیان گرفته تا دوران مسیحیان قبطی و مسلمانان و عصر جدید.
در بخش نمایش آثار هر عصر نیز شمار زیادی از آثار باستانی به نمایش گذاشته شده است و قطعههای اصلی مربوط به هر دوران با دقت انتخاب شدهاند تا وقایع آن دوران را نمایش دهند. از میان این آثار باستانی مهم، یک نسخه کمیاب از قرآن کریم دیده میشود که برای نخستینبار در موزه آثار باستانی غردقه به نمایش گذاشته شده است.
این مصحف قدیمی یکی از آثار بسیار کمیاب دوره اسلامی محسوب میشود که تاریخ آن به دوران عثمانی بازمیگردد و به همت «سید علی النوری» از خوشنویسان دوران عثمانی و در سال ۱۲۵۹ هجری (۱۸۴۳ میلادی) کتابت شده است.
صفحه نخست این مصحف قدیمی با نقوش تزئینی گل و گیاه و به صورت رنگارنگ، مزیّن و سوره مبارکه فاتحه در نخستین صفحه آن نگاشته شده است. صفحه دوم آن نیز شامل آیات ابتدایی سوره مبارکه بقره همراه با نقوش تزئینی است.
این نسخه از قرآن در موزه غردقه در نزدیکی آثار باستانی ویژه خاندان علوی و در داخل یک جعبه شیشهای قرار داده شده و شماری از آثار مذهبی خاندان علوی نیز در کنار آن به نمایش گذاشته شده است.
در موزه غردقه همچنین مجسمه «مرت آمون» دختر رامسس، فرعون مصر به نمایش گذاشته است و به گفته «مصطفی وزیری» دبیرکل شورای عالی آثار باستانی مصر، این مجسمه نقطه قوت موزه غردقه محسوب میشود.
در این موزه قطعاتی از طلا و جواهر مربوط به پادشاهان و ملکههای دورانهای مختلف دیده میشود که از بهترین جواهرات جهان برای این پادشاهان و ملکهها ساخته شده است. همچنین چندین تابلو از زنان خانواده پادشاهی در این موزه به چشم میخورد.
دکتر «خالد العنانی»، وزیر گردشگری و آثار باستانی مصر، در بازدید از این موزه اعلام کرده که موزه آمادگی کامل دارد تا به زودی به عنوان اولین موزه مصر از بازدیدکنندگان استقبال کند و قطعاً تدابیر پیشگیرانه برای جلوگیری از انتشار ویروس کرونا در داخل موزه رعایت خواهد شد.
این موزه پیش از ممنوعیت آمد و شد در مصر به دلیل شیوع کرونا، به مدت یک ساعت پذیرای بازدیدکنندگان بود. همچنین برای بازگشایی آن تدابیر پیشگیرانهای اتخاذ شده است و کارکنان موزه به ویژه افرادی که به شکل مستقیم با مردم در ارتباط هستند، نیز برای جلوگیری از انتشار ویروس کرونا آموزشهای لازم را دیدهاند.
در ادامه فیلمی را از بخش آثار باستانی مربوط به دوران اسلامی در این موزه مشاهده میکنید: