آلبوم کمتردیدهشده از بنیانگذار ساواک

56 سال پیش در چنین روزی تيمور بختيار، نخستين رئيس سازمان امنيت و اطلاعات كشور (ساواك) برکنار و حسن پاکروان جانشین او شد؛ این آغازی بر غضب شاه و دربار به این چهره بانفوذ امنیتی اطلاعاتی بود که در نهایت به ترور او ختم شد.
کد خبر :
۳۵۱۰۶
بازدید :
۵۱۸۹۲
فرادید | 56 سال پیش در چنین روزی تيمور بختيار، نخستين رئيس سازمان امنيت و اطلاعات كشور (ساواك) برکنار و حسن پاکروان جانشین او شد؛ این آغازی بر غضب شاه و دربار به این چهره بانفوذ امنیتی اطلاعاتی بود که در نهایت به ترور او ختم شد.
به گزارش مجله تاریخ فرادید، تیمور بختيار که از خویشان ملكه ثريا بود پس از آنکه در جريان کودتای 28 مرداد به عنوان فرماندهى لشكر زرهى كرمانشاه وفاداری خود به سلطنت را ثابت کرد فرماندار نظامى تهران شد. او سه سال بعد در راستای تمرکز فعالیت های امنیتی و اطلاعاتی کشور سازمان اطلاعات و امنیت کشور مشهور به "ساواک" را تاسیس کرد و ریاست آن را بر عهده گرفت؛ البته این سازمان چند سال بعد در مهمترین ماموریتش، خود تیمور بختیار را ترور کرد.
گرچه پس از تاسیس ساواک او چهره اول امنیتی و اطلاعاتی رژیم بود اما خیلی زود سودای قدرت باعث شد ورق برای او برگردد؛ او در سال 1337 در سفر به آمريكا و دیدار با "كرميت روزولت " و "آلن دالس" رئيس سيا از اوضاع نابسامان کشور گفت و پيشنهاد كودتا در ايران و بركناري شاه را مطرح کرد. هرچند این پیشنهاد با مخالفت طرف امریکایی روبرو شد اما خبر این پیشنهاد چندی بعد به ایران رسید و باعث شد شاه در اسفند 1339 او را از ریاست ساواک عزل کند.
مطالب مرتبط
همه چیز به اینجا ختم نشد بلکه چند ماه بعد او بازنشسته و سپس از ایران اخراج شد، تمامی اموال و دارایی هایش توقیف شد و حتی شماری از رجال و چهره های نزدیک به او نیز دستگیر شدند. تيمور بختيار پس از خروج از کشور مخالفت با رژیم شاه را علنی کرد تا اینکه پس از چند سال تعقیب و گریز از دست نیروهای شاه، ساواک موفق شد در مرداد 1349 او را در شکارگاهی در دیاله عراق ترور کند.

تیمور بختیار در نوجوانی؛ خانوادهٔ بختیار از خوانینِ بختیاری بودند. پدرش فتحعلیخان سردار معظم، دو دوره نماینده مجلس شورای ملی و از خوانین بزرگ بختیاری و نوه لطفعلی خان امیر مفخم (دو دوره وزیر جنگ ایران در دوران قاجار) بود.

تیمور بختیار جوان در لباس نظامی؛ بختیار پس از فارغ التصیلی از مدرسه نظامی تهران برای خدمت با درجهٔ ستوان یکمی به زاهدان منتقل شد.
۰