۵ نکته مهم و کاربردی برای پخت قطاب یزدی
قطاب یکی از شیرینیهای خوشمزه و سنتی ایرانی است که بسیار محبوب است و دستور پخت آسانی دارد.
فرادید | قطاب یکی از شیرینیهای سنتی، بسیار خوشمزه و محبوب ایرانی است که خاستگاه آن شهر یزد است و در میان شیرینیهای یزدی طرفداران زیادی دارد. قطاب یزدی از دو بخش لایه خمیری و لایه داخلی تشکیل شده است.
به گزارش فرادید، تاریخچه پخت قطاب در ایران به صورت رسمی به زمان قاجار میرسد؛ اما برخی از مورخان پخت آن را مربوط به دوران پیش از ورود اسلام به ایران میدانند. قطاب یکی از شیرینیهای محبوب و ویژه نوروزی است که در ظرف شیرینی عید جایگاه ویژهای دارد.
شما میتوانید این قطاب خوشمزه را در منزل با روشی آسان تهیه کنید. در ادامه این مطلب طرز تهیه قطاب یزدی به صورت مرحله به مرحله همراه با ارائه نکات مهم برای پخت قطاب تقدیم به شما کاربران گرامی خواهد شد.
مواد لازم
آرد سفید شیرینی: ۳۰۰ گرم
تخم مرغ: ۱ عدد
زرده تخم مرغ: ۱ عدد
ماست کم چرب: ۱۰۰ گرم
روغن جامد: ۱۰۰ گرم
وانیل: یک چهارم قاشق چایخوری
پودر پسته برای تزیین: به مقدار لازم
مواد داخل قطاب
مغز گردو یا پسته: ۳ قاشق غذاخوری
پودر نارگیل: ۱ قاشق غذاخوری
پودر قند: ۳ قاشق غذاخوری
پودر هل: ۱ قاشق مرباخوری
طرز تهیه قطاب یزدی + نکات مهم
۱ ـ برای تهیه مواد میانی قطاب پودر نارگیل، گردو و یا پودر پسته را همراه با پودر هل یا هل درسته و پودر قند داخل آسیاب بریزید و چند دقیقه بزنید تا مواد حالت خمیری و چسبنده پیدا کند؛ سپس مواد آماده را کنار بگذارید.
۲ ـ برای تهیه خمیر قطاب ابتدا تخم مرغ کامل را همراه با یک زرده تخم مرغ و وانیل داخل یک کاسه مناسب بریزید و حدود ۱ دقیقه با همزن برقی بزنید؛ سپس روغن جامد را اضافه کنید و سی ثانیه دیگر هم بزنید. حالا ماست را به مواد اضافه کنید و هم بزنید تا مواد به صورت یکدست با هم مخلوط شوند.
۳ ـ همزن را کنار بگذارید و آرد را کم کم و طی سه مرحله به مواد اضافه کنید و با دست هم بزنید تا کم کم خمیری نرم و لطیف شکل بگیرد که به دستتان نمیچسبد. اگر خمیر هنوز به دستتان میچسبید یا چرب بود، کمی دیگر آرد شیرینی به آن اضافه کنید. توجه داشته باشید که خمیر قطاب را نباید بیش از حد ورز بدهید؛ زیرا به روغن میافتد و درنهایت قطاب شما خشک خواهد شد.
۴ ـ روی خمیر را با یک پارچه تمیز بپوشانید و نیم ساعت داخل یخچال بگذارید تا استراحت کند؛ سپس خمیر را از یخچال خارج کنید و روی میز کار بگذارید. حالا به اندازه یک گردو از خمیر بردارید و کف دستتان باز کنید تا شبیه یک دایره شود و بعد یک قاشق از مواد میانی قطاب که از قبل آماده کردهاید، وسط خمیر بریزید. حالا با کمک انگشتان دست اطراف خمیر را جمع کنید و بالا بیاورید و به هم بچسبایند، طوری که خمیر به شکل یک گردو کاملا گرد باشد. خمیر را کف دستتان بچرخانید تا ترکهای احتمالی روی خمیر برطرف شود و هنگام سرخ شدن باز نشود.
۵ ـ داخل یک شیر داغ کن یا قابلمه گود روغن بریزید و روی حرارت اجاق گاز بگذارید تا روغن داغ شود؛ سپس قطابها را یکی یکی سرخ کنید. رنگ قطاب باید طلایی روشن باشد و نباید قطاب را بیش از اندازه سرخ کنید که تیره و قهوهای شود. بعد از اینکه قطابهای سرخ شده کاملا خنک شدند، آنها را داخل پودر قند بغلتانید و بعد داخل ظرف مورد نظر بچینید و روی آن را با پودر پسته تزیین کنید. قطاب را باید داخل یک ظرف در بسته و در یخچل نگهداری کنید.