کشف حیرتانگیز ظرف «کباب» که ۲۵۰۰ سال دستنخورده است
یک مقبرهی دستنخورده از قرن ششم پیش از میلاد در گورستانی متعلق به تمدن اتروسک در مننطقۀ وولچی در مرکز ایتالیا کشف شده است. این مقبره پر از ظروف سفالی است و بقایای نادر و باورنکردنی غذا هم در منقلی در این گور پیدا شده است.
فرادید | این اکتشاف توسط باستانشناسان بنیاد وولچی در اوایل ماه جاری میلادی انجام شد. آنها حین حفاری، دو لوحهی سنگی توفا (پوک سنگ) پیدا کردند که عرض آن دو فوت و وزن آن چهل کیلو بود. این دو لوح مقابل درب ورودی یک مقبره قرار داشتند. باستانشناسان از جرثقیل برای برداشتن محتاطانه این لوحههای سنگی استفاده کردند. آنها پس از برداشتن این دو لوحه سنگی، مقبرهای یافتند که یک سکوی تدفین سنگی و مجموعهای شامل حدود ۳۰ ظرف (بیشترشان ظروف سفالی بوکروی سیاه بود)، فنجان و آمفورا درون آن بود. همگی این اقلام دستنخوده و در شرایط بیعیب و نقص بودند.
به گزارش فرادید ، سمت راست مقبره به سمت ورودی آن، یک منقل برنزی بود که هنوز درون آن زغال و سیخهایی است که گوشت پختهشده برای شام آخر به آنها متصل است. بقایای خاکستر صاحب مقبره درون یک کوزه سفالی قرار دارد، یک گلدان کوتاه و گرد که مردمان اتروسک به عنوان نگهدارنده بقایای مردگان سوزاندهشده از آن استفاد میکردند. این گوزه بالای سکوی تدفین قرار داشت.
تصور میشود این مقبره متعلق به یک زن باشد، چون درون آن به جای سلاح یک دوک نخریسی بود و با وجود چنین مقبرهی زینتشدهای، احتمالاً این زن ثروتمند بوده است. وولچی یک دولتشهر اتروسکیِ شکوفا در ۵۰ مایلی شمالغربی روم، زادگاه شاه افسانهای روم، سرویوس تولیوس و مرکز مهم هنرهای سرامیکی، معدنکاری فلزات و صنایع دستی فلزی بود. همچنین مرکز تجارت، تدارکات واردات گران سفالهای یونانی و مرهم و پماد از شرق بود.
(نمای کلی داخل مقبره)
این شهر سال ۲۸۰ پیش از میلاد در نبرد با رم مغلوب شد. نیروهای رمی قلمروی ساحلی آن را تسخیر کردند، راه دسترسی وولچی به دریا را گرفتند و تجارت دریایی را که کلید موفقیت این شهر بود سرکوب کردند. این شهر رو به زوال رفت و در نهایت به حال خود رها شد و هیچ شهر جدیدی هم روی آن بنا نشد.
(ورودی مقبره با دو لوحۀ سنگی مسدود شده بود)
با این حال، بخشی از میراث این شهر هنوز در گورستان وولچی بجا مانده است، از جمله دهها هزار مقبره حاوی دستسازههای باارزش از اشیاء روزمره گرفته تا ارابههای کامل. این ناحیهی خلوت دور از چشمان کنجکاو مقامات با تعداد زیادی گنجینههای ناشناخته و ثبتنشدهی قابلحمل باستانی، هدف بینظیری برای غارتگران بوده و شهر وولچی در طی دههها قربانی این غارتگریها در مقیاس وسیع بوده است؛ بنابراین میتوان گفت کشف یک مقبرهی دستنخوردهی غارتنشده با محتویات کامل و سالم درون آن، یک اکتشاف نادر و باورنکردنی است.
مترجم: زهرا ذوالقدر