گلستان سعدی؛ درسی از استاد سخن: در مقابل چه کسانی مودب باشیم و با چه کسانی درشتی کنیم؟

گلستان سعدی؛ درسی از استاد سخن: در مقابل چه کسانی مودب باشیم و با چه کسانی درشتی کنیم؟

بدون شک نمی‌توان با همه مردم به یک شکل رفتار کرد. گاهی باید طرف مقابل را شناخت و بعد تصمیم گرفت که چه رفتاری بهتر است.

کد خبر : ۲۴۱۷۴۴
بازدید : ۳۶۵۴

فرادید| سعدی گلستان را در اردیبهشت‌ماه سال 655 و 656 هجری سرود و دو تا از حکمت‌آموزترین و در عین حال شیرین‌ترین آثار ادبیات فارسی را به وجود آورد. شاید همین شیرینی و پندآموزی این دو اثر سعدی است که باعث شده است که استاد اصغر دادبه معتقد باشند که مدخل آشنایی با ادبیات فارسی باید بوستان و گلستان سعدی باشد.

به گزارش فرادید، گلستان، هشت باب دارد که هر باب آن موضوع خاصی دارد. سعدی آنچنان حکمت را با شیرین‌سخنی پیوند داده است که مخاطب از هر سطر  آن لذت خواهد برد. تا پیش از سعدی نثر مسجع فارسی، با وجود این که هرگز از شیرینی تهی نبود، اما سرشار از تکلف و زیاده‌روی بود. نمونه بارز چنین متنی را می‌توان مقامات حمیدی دانست که با وجود این که مورد پسند بسیاری از شعرا و ادیبان زمان خود و پس از خود واقع شد، اما به دلیل همین زیاده‌روی‌ها در نهایت به مقامی که گلستان در ادامه یافت، حتی نزدیک هم نشد.

باب هشتم: در آداب صحبت

بدون شک نمی‌توان با همه مردم به یک شکل رفتار کرد. گاهی باید طرف مقابل را شناخت و بعد تصمیم گرفت که چه رفتاری بهتر است.  سعدی در حکایت پیش رو به ما نشان می‌دهد که ادب و احترام پیش چه کسانی واجب و نزدیک چه کسانی نادرست است.

حلم شتر چنان که معلوم است اگر طفلی مهارش گیرد و صد فرسنگ برد، گردن از متابعتش نپیچد. اما اگر دره‌ای هولناک پیش آید که موجب هلاک باشد و طفل آنجا به نادانی خواهد شدن، زمام از کفش در گسلاند و بیش مطاوعت نکند که هنگام درشتی ملاطفت مذموم است و گویند دشمن به ملاطفت دوست نگردد بلکه طمع زیادت کند.

کسی که لطف کند با تو خاک پایش باش

وگر ستیزه برد در دو چشمش آکن خاک

 

سخن به لطف و کرم با درشتخوی مگوی

که زنگ خورده نگردد به نرم سوهان پاک

۲۷
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید