موزاییک باستانی با کلمۀ «عیاشی» توسط «غارتگران گنج» پیدا شد

یک موزاییک باستانی که اخیرا در جریان یک حفاری غیرقانونی در باغ-خانهای در منطقه زیله واقع در ناحیه مرکزی دریای سیاه ترکیه کشف شده بود، توسط مقامات قانونی این کشور ضبط شد. این موزاییک هنوز به طور کامل بررسی نشده، اما نقشونگارهای تزئینیاش مانند گرههای پیچدار، طرحهای موجی و نیز سبک هنریاش، آن را به دوران امپراتوری روم نسبت میدهد.
فرادید| در این موزاییک تصویر زنی با لباسهای فاخر و جواهرات قیمتی به چشم میخورد. در کنار او واژه یونانی «تروفه» نوشته شده که در دوران روم باستان به معنی تجمل، عیاشی و خوشگذرانی بیش از اندازه بود. برای بسیاری از تاریخنگاران و فلاسفه رومی، این مفهوم بار منفی داشت و به زیادهرویهای فاسدکننده اشاره میکرد که باعث زوال اخلاقی و اجتماعی میشدند.
به گزارش فرادید؛ با این حال، در بعضی از مناطق یونانیزبان، این مفهوم به معنای پیوند لذت با زندگی بود و در نتیجه چندان معنای منفی نداشت. در دوران سلطنت بطلمیوسیان (جانشینان اسکندر) در مصر، این مفهوم حتی به فلسفهای حکومتی تبدیل شد؛ برای آنان تجملات عمومی و پاسخگویی به هر میل و هوسی، نشاندهنده ثروت عظیم و قدرت بیاندازهای بود که داشتند. به نظر میرسد در این موزاییک نیز اشارهای به چنین زندگی آسان و لذتبخشی شده باشد.
هفته گذشته، نیروهای ژاندارمری ترکیه، پس از دریافت گزارشی از یک ویدئوی منتشرشده در شبکههای اجتماعی که یکی از غارتگران را در حال حفاری غیرقانونی نشان میداد، به این خانه-باغ هجوم بردند.
یکی از غارتگران ویدئو را بهصورت زنده در شبکه اجتماعی خودش پخش کرده و در آن تکهکاغذی با محل، تاریخ و اسم کوچک خود را نشان داده بود. غارتگران حتی پیش از پایان حفاری، با طرفهایی در خارج از ترکیه برای فروش موزاییک تماس گرفته بودند. هنگام یورش نیروهای ژاندارمری، متهمان سعی کرده بودند گودال را با چند کیسه بپوشانند، اما چون کل ماجرا فیلمبرداری شده بود، این ترفند نیز مؤثر نیفتاد و بعد از کشف موزاییک توسط پلیس، چهار جستجوگر غیرقانونی دستگیر شدند.
خانه باغی که موزاییک در آن کشف شد، تنها ۲۰۰ متر با قلعه باستانی زیله فاصله دارد؛ جایی که در کاوشهای اخیر مشخص شد دارای یک آمفیتئاتر رومی نیز بوده است. کاوشها همچنان ادامه دارد و ممکن است به زودی اطلاعات بیشتری درباره فضاهای عمومی، سرگرمیها و زندگی روزمره این شهر فاش شود.