کشف ویرانههایی از زادگاه «مادربزرگ اسکندر» در مقدونیه

باستانشناسان مقدونیه شمالی احتمال میدهند بقایای شهر باستانی لینکوس، پایتخت پیشین قلمرو لینکستیس و زادگاه مادربزرگ اسکندر کبیر را کشف کرده باشند.
فرادید| باستانشناسان در مقدونیه شمالی باور دارند که ممکن است بقایای شهر لینکوس، پایتخت گمشده قلمرو لینسِستیس را یافته باشند. این منطقه در ناحیه کوهستانی مقدونیه علیا واقع شده و گویا از حدود قرن هفتم پیش از میلاد سکونتپذیر بوده است.
به گزارش فرادید، لینسِستیس که در موقعیتی برجسته در مسیرهای تجاری شرقی به سوی لیدیه (ترکیه امروزی) قرار داشت، تا میانه قرن چهارم پیش از میلاد یک واحد سیاسی مستقل بود تا اینکه بهدست فیلیپ دوم مقدونی فتح شد. این رویداد زمینهساز فتوحات گسترده پسرش اسکندر کبیر شد. لینکوس بهعنوان زادگاه اوریدیس، مادربزرگ اسکندر نیز شناخته میشود.
باستانشناسان و دانشجویان پژوهشگر در حال حفاری دقیق این مکان باستانی در مقدونیه شمالی هستند
مکان باستانشناسی گرادیشته در واقع مکان جدیدی نیست. این مکان در اواسط دهه ۱۹۶۰ برای نخستین بار ثبت شد و طی ۱۵ سال گذشته، پژوهشگران آن را یک دژ نظامی میپنداشتند که برای مقابله با حملات رومیان ساخته شده بود. اما این گمان در سال ۲۰۲۳ تغییر کرد، هنگامیکه تیم مشترکی از مؤسسه و موزه بیتولا و دانشگاه پلیتکنیک ایالتی کالیفرنیا در هامبولت، شروع به استفاده از فناوریهای شناسایی از راه دور کرد، از جمله رادار نفوذی به زمین و اسکن LiDAR با استفاده از پهپاد.
نتیجه این بررسیها نمایان شدن یک دژ به وسعت دستکم ۷ جریب (حدود ۲۸ هزار متر مربع) بود که در آن سازههایی از جمله یک تئاتر به سبک مقدونی و یک کارگاه نساجی دیده میشد. کشف تدریجی اشیایی مانند تبرهای سنگی، سکهها، قطعات سفال و ابزارهای نساجی به تدریج تصویر روشنتری از این تمدن ارائه دادهاند.
نیک آنجلوف، باستانشناس یافتهها در گرادیشته را کشفی منحصر به فرد توصیف کرده و گفته: «این کشف اهمیت شبکههای پیچیده قدرت و ساختارهای سیاسی در مقدونیه باستان را نشان میدهد، بهویژه با توجه به جایگاه جغرافیایی این شهر در مسیرهای تجاری منتهی به قسطنطنیه.»
نقشهبرداری LiDAR با پهپاد سال ۲۰۲۳ انجام شد
با آغاز حفاریهای گستردهتر در این محل، زمانبندی تاریخی شهر نیز به عقب بازگشت. در ابتدا گمان میرفت این مکان در دوران سلطنت فیلیپ پنجم (۲۲۱ تا ۱۷۹ پیش از میلاد) ساخته شده باشد، اما کشف سکهای که در دوران زندگی اسکندر کبیر ضرب شده بود، این فرضیه را تغییر داد. شواهد باستانشناسی مشابه همراه با وسعت بالقوه مکان، فرضیه وجود شهر لینکوس را تقویت کرد. در سطحی گستردهتر، تجزیه و تحلیل تبرهای سنگی و قطعات سرامیک نشان میدهد این منطقه از دوران عصر برنز یعنی حدود ۵۰۰۰ سال پیش محل سکونت انسانها بوده است.
این سکه سال ۲۰۲۳ کشف شده و در ضرابخانه میلتوس در ترکیه امروزی، بین سالهای ۳۲۵ تا ۳۲۳ پیش از میلاد ضرب شده است
پژوهشهای جاری در حال روشنتر کردن ابعاد تازهای از پادشاهیهای مقدونیه باستان هستند که پیش از ورود رومیان وجود داشتهاند. اِنگین نسوح، باستانشناس مؤسسه ملی و موزه بیتولا میگوید:
«این پژوهشها تنها بخش کوچکی از تحقیق درباره تمدنهای اولیه اروپا هستند. من این کار را همچون یک موزاییک بزرگ میبینم و تحقیقات ما تنها چند سنگریزه از این موزاییک را تشکیل میدهند. با هر پژوهش جدید، سنگریزهای تازه به آن افزوده میشود، تا روزی که تصویر کامل را ببینیم.»
این چراغروغنی سال ۲۰۲۴ کشف و بازسازی شد و آخرین بار بیش از ۲۰۰۰ سال پیش از آن استفاده شده است
مقدونیه باستان در سالهای اخیر توجه زیادی از سوی باستانشناسان به خود جلب کرده است. اوایل سال ۲۰۲۴، کارشناسان موفق به شناسایی آرامگاههای پدر، پسر و برادر ناتنی اسکندر در آیگای، پایتخت اولیه مقدونیه شدند. اگرچه جستوجو برای یافتن آرامگاه اسکندر همچنان ادامه دارد و شاید هرگز پایان نیابد.
مترجم: زهرا ذوالقدر