تصاویر؛ شاهکار «سه نفرهای» که بهترین خودروی مفهومی جهان در سال ۲۰۲۵ شد

کانسپت خودروی موسوم به Theory 1 که شرکت خودروسازی بریتانیایی «لوتوس» آن را رونمایی کرده است، توانست جایزه بهترین خودروی مفهومی سال ۲۰۲۵ را به دست بیاورد. در اینجا نگاهی خواهیم داشت به مهمترین ویژگیهای این خودرو.
فرادید| برخلاف برخی دیگر از خودروهای مفهومی اخیر که با هدف پیشبینی تأثیر فناوری خودران بر طراحی خودرو توسعه یافتهاند، Theory ۱ قصد دارد تجربهای جدید و جذاب از رانندگی ایجاد کند؛ تجربهای که شرکت خودروسازی لوتوس از آن با عنوان «Lotuswear» یاد میکند.
به گزارش فرادید، این خودرو سه صندلی دارد، صندلی راننده در مرکز قرار دارد و دو صندلی سرنشین پشت آن تعبیه شدهاند.
صندلیها و فرمان خودرو با مادهای از جنس «رباتیک نرم» پوشیده شدهاند؛ مادهای که به خودرو امکان میدهد از طریق ارسال پالسهایی به پادهایی بادشونده درون پارچه، با راننده و سرنشینان ارتباط برقرار کند. برای نمونه، ارسال پالس در سمت چپ صندلی، راننده را از نیاز به گردش به چپ آگاه میسازد. این فناوری که با همکاری استارتاپ آلمانی MotorSkins توسعه یافته، برای نخستین بار در یک خودرو استفاده شده است.
بن پین، معاون طراحی لوتوس گفته: «کاری که ما با Theory ۱ انجام دادیم این بود که فرصتی واقعی برای درک قابلیتها و پتانسیل این فناوری و سیستم فراهم کردیم. اینکه این فناوری به تولید تجاری برسد یا نه، موضوعی است که ما همچنان در حال بررسی آن هستیم، اما شکل نهایی واقعیت تجاری آن هنوز روشن نیست.»
برای به حداکثر رساندن راحتی، کاهش وزن و بهینهسازی آیرودینامیک، تکیهگاه سر صندلیها با ساختار شبکهای و با همکاری شرکت چاپ سهبعدی Carbon ساخته شده است. بلندگوهایی که با همکاری شرکت صوتی بریتانیایی KEF طراحی شدهاند، کنار گوش هر سرنشین قرار دارند و امکان انتخاب از بین صدای تقویتشدهی رانندگی، نویزگیر، موسیقی یا ویدیو را برای هر فرد فراهم میکنند.
از دیگر ویژگیهای جذاب این خودرو میتوان به درهای خاص آن اشاره کرد که به عقب میلغزند و بهسمت بالا باز میشوند. این طراحی به خودرو امکان میدهد بدون افزایش ردپای ماشین، درها باز شوند و ورود و خروج در فضاهای تنگ آسانترشود.
پین میگوید: «هدف اصلی طراحی این سیستم در، بهبود کاربری خودرو است. ایده آن فراتر از ایجاد یک لحظهی چشمگیر است. با این حال، آنچه حاصل شد، چیزی بسیار منحصربهفرد است که شاید حتی فراتر از انتظارات اولیه ما در مراحل ابتدایی پروژه بود.»
روشنایی پیشرفته بخش مهمی از طراحی را تشکیل میدهد، طوریکه نواری از پنلهای OLED در تمام طول خودرو، هم در داخل و هم در بیرون امتداد یافته است.
این نوار که با نام «خط فناوری» شناخته میشود و بر پایه یک سیستم محاسباتی NVIDIA عمل میکند، برای ارتباط با راننده یا سایر کاربران جاده روشن میشود و مجموعهای از حسگرها و دوربینها را در خود جای داده است.
لوتوس اعلام کرده که این ویژگی تکاملیافتهای از فناوریهایی است که پیشتر در فضای داخلی مدلهای Eletre و Emeya این شرکت به کار گرفته شده بود و طراحی خطی آن نیز ادای احترامی به مدل کلاسیک Esprit است. چراغهای جلو از فناوری لیزر وایر (Laser Wire) ساخت شرکت Kyocera بهره بردند که ضخامت آن کمتر از یک میلیمتر است.
در فضای داخلی، اجزای نوری LED و لیزری مختلف، موانع را به راننده هشدار میدهند و او را بدون نیاز به منحرف کردن نگاه از جاده، از زمان ترمز، پیچ یا شتابگیری مطلع میکنند. هرچند برخی جنبههای طراحی این خودرو بیشتر یادآور ابرخودروهای پرزرقوبرق ایتالیایی است تا مدلهای پیشین لوتوس، اما Theory ۱ همچنان به سنت طراحی مینیمالیستی و فوقسبک لوتوس وفادار مانده است. با اینکه این خودرو ۴.۵ متر طول و ۲ متر عرض دارد، وزن آن کمتر از ۱۶۰۰ کیلوگرم است.
از جمله روشهای کاهش وزن در این خودرو، استفاده از موتور و باتری بهعنوان اجزای تحملکننده فشار (باربر) است که موجب حذف نیاز به زیرسازه و سبکتر شدن شاسی میشود. در راستای رویکرد مینیمالیستی، تنها از ۱۰ نوع ماده اصلی سطحی در Theory ۱ استفاده شده است؛ در حالی که در خودروهای مدرن معمولاً حدود ۱۰۰ نوع ماده به کار میرود. این مواد شامل فیبر کربن بازیافتی، شیشه بازیافتی، پلیاستر بازیافتی و آلومینیوم بازیافتی میشوند.
لوتوس اعلام کرده که انتظار دارد بسیاری از فناوریهای استفادهشده در Theory ۱ در مدلهای تجاری آینده نیز به کار گرفته شوند. این خودرو، نخستین تجلی رویکردی موسوم به «تئوری لوتوس» است؛ مانیفست طراحی جدیدی که بهعنوان پایهی تمامی مدلهای آینده این برند تعریف شده است. این رویکرد ترکیبی از سه اصل کلیدی است: دیجیتال، طبیعی و آنالوگ، یعنی فناوری، ارگونومی و مهندسی!
لوتوس نخستین شرکت سازنده خودروهای اسپرت بود که وعده داد تا سال ۲۰۲۸ بهطور کامل برقی شود و از موتورهای درونسوز فاصله بگیرد.
مترجم: زهرا ذوالقدر