گلستان سعدی؛ درسی از استاد سخن: « ضرورت دوری از انسان‌های حریص»

گلستان سعدی؛ درسی از استاد سخن: « ضرورت دوری از انسان‌های حریص»

حرص و طمع انسان هرگز فروکش نخواهد کرد و چنانچه که انسان این دیو درونی را مهار نکند، آسایش نخواهد داشت. در ادامه حکایتی از سعدی را در این باب می خوانید.

کد خبر : ۲۴۳۵۱۹
بازدید : ۵۰۴۱

فرادید| سعدی گلستان را در اردیبهشت‌ماه سال 655 و 656 هجری سرود و دو تا از حکمت‌آموزترین و در عین حال شیرین‌ترین آثار ادبیات فارسی را به وجود آورد. شاید همین شیرینی و پندآموزی این دو اثر سعدی است که باعث شده است که استاد اصغر دادبه معتقد باشند که مدخل آشنایی با ادبیات فارسی باید بوستان و گلستان سعدی باشد.

به گزارش فرادید، گلستان، هشت باب دارد که هر باب آن موضوع خاصی دارد. سعدی آنچنان حکمت را با شیرین‌سخنی پیوند داده است که مخاطب از هر سطر  آن لذت خواهد برد. تا پیش از سعدی نثر مسجع فارسی، با وجود این که هرگز از شیرینی تهی نبود، اما سرشار از تکلف و زیاده‌روی بود. نمونه بارز چنین متنی را می‌توان مقامات حمیدی دانست که با وجود این که مورد پسند بسیاری از شعرا و ادیبان زمان خود و پس از خود واقع شد، اما به دلیل همین زیاده‌روی‌ها در نهایت به مقامی که گلستان در ادامه یافت، حتی نزدیک هم نشد.

باب هشتم: در آداب صحبت

حرص و طمع انسان هرگز فروکش نخواهد کرد و چنانچه که انسان این دیو درونی را مهار نکند، آسایش نخواهد داشت.

ده آدمی بر سفره‌ای بخورند و دو سگ بر مرداری با هم به سر نبرند. حریص با جهانی گرسنه است و قانع به نانی سیر. حکما گفته‌اند: توانگری به قناعت، به از توانگری به بضاعت.

رودهٔ تنگ به یک نان ِ تهی پر گردد

نعمت ِ روی زمین پر نکند دیدهٔ تنگ

 

پدر چون دور ِ عمرش منقضی گشت

مرا این یک نصیحت کرد و بُگذشت

 

که شهوت آتش است از وی بپرهیز

به خود بَر آتش ِ دوزخ مکُن تیز

 

در آن آتش نداری طاقت سوز

به صبر آبی بر این آتش زن امروز

۳۵
نظرات بینندگان
تازه‌‌ترین عناوین
پربازدید