با زانو درد خداحافظی کنید: راهکارهای مؤثر برای کاهش التهاب و تورم زانو
اگر در زانوی خود تورم، قرمزی، درد احساس میکنید، باید بدانید که متورم و ملتهب شده است. التهاب در زانو میتواند ناشی از شرایط متفاوتی باشد مانند آرتریت، تاندونیت، بورسیت یا آسیبهای وارده به عضلات و یا تاندونهای اطراف زانو باشد. هنگامی که زانو صدمه میبیند، التهابات ناشی از آسیب وارده با متورم شدن خود را نشان میدهند.
اگر در زانوی خود تورم، قرمزی، درد احساس میکنید، باید بدانید که متورم و ملتهب شده است. التهاب در زانو میتواند ناشی از شرایط متفاوتی باشد مانند آرتریت، تاندونیت، بورسیت یا آسیبهای وارده به عضلات و یا تاندونهای اطراف زانو باشد. هنگامی که زانو صدمه میبیند، التهابات ناشی از آسیب وارده با متورم شدن خود را نشان میدهند.
به گزارش فرارو، درد زانو ممکن است در خود مفصل زانو یا اطراف آن باشد. درد زانو یک شکایت عمده در میان بسیاری از افراد جامعه است و عوامل مختلفی در ایجاد آن دخالت دارند. مفصل زانو از مفاصل بزرگ بدن است که به علت فشارهای پیوسته و زیادی که در فعالیتهای روزمره به آن وارد میشود، مستعد بسیاری از آسیبها است. ازطرفی بیماریهای مختلفی این مفصل بزرگ و مهم را درگیر میکنند. آگاهی نسبت به عواملی که باعث درد زانو میشوند به ما کمک خواهد کرد تا با تشخیص سریعتر به درمانی بهتر دسترسی پیدا کنیم.
به دلیل اینکه مفصل زانو پلی را بین مفاصل مچ پا و ران ایجاد میکند بنابراین آگاهی نسبت به ساختمان آن جهت مراقبت بیشتر از آن لازم است. دو حرکت مهم زانو از نظر حرکت شناسی، خم شدن (Flexion) و صاف شدن (Extension) است. البته مفصل زانو جزیی چرخشی (Rotation) نیز دارد، ولی میزان این حرکت خیلی کم است.
زانو درد بسته به سن افراد میتواند علل متفاوتی داشته باشد. به طور کلی زانو درد معمولا به دو دسته تقسیم میشود:
• یکی از موارد شامل آنهایی میشود که علل ثانویه دارند، مثلا فردی که شکستگی زانو را تجربه میکند.
• مورد دیگر شامل آنهایی میشود که زانو درد اولیه دارند، مانند افرادی که التهاب مفصل (آرتریت) زانو دارند و غضروف مفصل زانوی آنها تخریب شده است.
درمان التهابات جزئی میتواند به سادگی در خانه تنها با ایجاد تغییرات کلی و سبک زندگی انجام پذیرد. با این وجود، اگر التهابات مداوم یا شدید باشند باید یک پزشک متخصص را ملاقات کنید.
گام اول
درمان التهابات به شیوه خانگی
۱ – به زانو خود استراحت دهید. اگر زانو شما ملتهب شده است، باید به آن استراحت دهید. فعالیتهای روزمره خود را کاهش دهید تا اثرات التهابی تا حدودی فروکش کنند. ایجاد فرصتی برای استراحت دادن به بدن میتواند درمان علت زمینهای را فراهم آورد.
• تا جایی که ممکن است به زانوی خود استراحت دهید. اکثر افراد پس از تجربه چنین تورمهایی در زانو، همچنان روزانه پیاده روی میکنند. اگر برای شما نیز چنین است، حداقل سعی کنید که از فعالیت شدید زانو جلوگیری نمایید.
• اگر التهابات و تورم پس از ۱-۲ روز بهبود نیافت، باید پزشک متخصص را ملاقات کنید.
۲ – اعمال کمپرس سرد بر قسمت متورم. استفاده از کمپرس سرد میتواند در کاهش التهابات نقش اساسی را ایفا کند. کاهش دما رگهای خونی، موجب کاهش تورم و همچنین درد ناخوشایند ایجاد شده میشود.
• میتوانید از یک بسته یخ استفاده کنید و آن را به مدت ۱۵ دقیقه در هر یک ساعت بر روی زانو اعمال کنید. این کار سبب کاسته شدن التهابها میشود. بهتر است قبل از اعمال آن بر روی زانو، با یک حوله آن را بپوشانید و از پوست خود در برابر سرما مراقبت کنید.
۳ – باند پیچی یا فشردهسازی قسمت آسیب دیده و متورم شده میتواند از گستردگی تورم بکاهد و یا جلوگیری کند. با بستن یک باند و فشردهسازی آن، التهابات را از بین ببرید. باندها را میتوانید از فروشگاههای بزرگ و داروخانهها تهیه نمایید.
• اطمینان حاصل کنید که باند را بیش از حد سفت نبسته اید. سفت و یا تنگ بستن باند در اطراف ناحیه آسیب دیده میتواند در گردش خون به بقیه اندامها اختلال ایجاد کند. برای اینکه اطمینان حاصل نمایید خیلی تنگ نیست، میتوانید انگشتان دست خود را در زیر باند ببرید و کمی کشش در بافت باند ایجاد کنید. همچنین اگر انگشتان یا پای شما بیحس دوند، باید فورا سباند را باز کنید.
• هر چند ساعت یکبار باند را باز کنید و به پای خود استراحت دهید.
• پوشش قسمت آسیب دیده با باند میتواند از زانوی شما در هنگام پیاده روی نیز حمایت کند.
۴ – زانو را بالا ببرید. زانوهای خود را در ارتفاعی بالاتر از قلب خود قرار دهید تا گردش خون در آنها افزایش یابد. این سادهترین کاری است که در هنگام دراز کشیدن و استراحت میتوانید انجام دهید. هنگامی که دراز کشیدهاید با قرار دادن یک بالش زیر زانوها میتوانید این کار را به سادگی انجام دهید.
• هر زمانی که در حال استراحت هستید، زانوهای ملتهب خود را بالا ببرید. حتی در صورت تمایل و هنگام تماشای برنامه تلویزیونی، کتاب خواندن و یا حین چرت زدن زیر زانوهایتان بالشی قرار دهید تا بالا بیایند.
۵ – داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی مصرف کنید. داروهای ضد التهابی که بسیار رایج هستند مانند ایبوپروفن میتوانند تورم زانوها را کاهش دهند. این داروها همچنین میتوانند در کاهش درد موثر باشند.
• طبق دستور العمل درج شده بر روی بستهبندی داروها را مصرف نمایید.
• در صورتی که سوالی در مورد بروز واکنشهای احتمالی دارو در حین مصرف و یا سابقه بیماری خاصی دارید، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.
گام دوم
کاهش التهابات با ایجاد تغییرات در سبک زندگی
۱ – حذف فعالیتهایی که بر زانوها فشار مضاعف وارد میکنند. اگر در زانوی خود کشش ایجاد کنید، پس حتما میخواهید مدت استراحت و درمان را طولانی کنید. فعالیتهایی را که التهابات و تورم را تشدید میکند مانند تمرینات دو، تنیس را از برنامه خود حذف کنید.
• بسیاری از التهابات و صدمات وارده بر زانوها ریشه در عضلات اطراف زانو و تاندونها دارد. تمرینات سخت میتواند موجب تشدید درد آسیبهای که در گذشته تجربه کردهاید شود و به مفاصل فشار وارد کند.
• به طور مشابه، فعالیتهای روزانه میتواند مشکلات زانو را برای افرادی که بیماری مانند آرتریت دارند، تشدید کند. فعالیتهای خود را به تناسب نیازهای خود طبقهبندی کنید.
۲ – فعالیتهایی را آغاز کنید که برای زانوهای شما مناسب است. فعالیتهای سبکتر را جایگزین فعالیتهایی که بر زانوها فشار مضاعف میآورند، کنید. تمریناتی مانند شنا سبب کاهش التهابات میشود و سلامت فیزیکی و روانی شما را بهبود و ارتقا میبخشد.
• برخی از تمرینات دیگر عبارتند از: پا زدن دوچرخه بر روی دوچرخههای ثابت، اسکیواره یا دستگاه پله نوردی (elliptical training)، ایروبیک در آب، حرکات کششی سبک و انجام تمرینات ورزشی در حالت نشسته بر ری صندلی.
• انجام تمرینات روزانه سبک حتی میتواند در درمان تورم زانوها موثر باشد.
۳ – یک رژیم غذایی که خواص ضد التهابی دارد برای خود در نظر بگیرید. برای کاهش التهاباتی که هم اکنون در حال تجربهشان هستید، سعی کنید مواد غذایی را مصرف کنید که از علائم تورمها میکاهد. برخی از این مواد عبارتند از:
• گوجه فرنگیها
• روغن زیتون
• سبزیجات از جمله، اسفناج، گل کلم و سبزیجات سبز برگ
• آجیلهای خام
• ماهیهای چرب، از جمله ماهی قزل آلا، سالمون، تن ماهی و ساردین
• میوهها
۴ – وزن خود را کم کنید. فشار بر روی زانوهای متورم میتواند روند بهبود را به تاخیر بیندازد و حتی شرایط را بدتر کند. اگر وزن خود را به طور روزانه کاهش دهید، کاهش وزن میتواند نتیجه موثری را در درمان به همراه داشته باشد و حتی طول درمان را کوتاهتر کند.
• در حالی که تمرینهای ورزشی خود را برای دستیابی به وزنی ایده آل انجام میدهید، این را به یاد داشته باشید که در حین انجام تمرینات مراقب زانوهای آسیب دیدهتان باشید.
گام سوم
مراقبتهای پزشکی
۱ – برای تشخیص و درمان قطعی اجازه دهید یک پزشک متخصص شما را ویزیت کند. درد و تورم زانو باید توسط پزشک درمان شود. پزشک برای بررسی بهتر شرایط میتواند آزمایشهایی مانند X-rays، MRI و یا سایر موارد را برای تشخیص مشکل تجویز کند.
• اگر از آسیبهای جدی و مشکلاتی مانند آرتریت رنج میبرید، هنگام ملاقات پزشک، او را در جریان بگذارید. زیرا ممکن است او قادر به ارائه برخی از درمانهای موثر در این زمینه باشد.
۲ – در مورد گزینههای درمانی بحث و گفتگو کنید. اگر از مصرف داروهای مسکن رضایت ندارید، پزشک ممکن است بتواند چیزی را که مورد نیازتان است تجویز کند.
با پزشک خود درباره میزان دردتان صحبت کنید و دریابید آیا دارو و مسکنهای قویتر برای شرایط فعلیتان مناسب هستند یا خیر.
• پزشک ممکن است یک مسکن قویتر مانند کِرِم موضعی capsaicin برای شما تجویز کند که میتواند التهابات مفصلی را تا حدودی بهبود ببخشد.
• داروی Corticosteroid معمولا مستقیما به مفصل تزریق میشود. این کار معمولا در مطب پزشک یا درمانگاه انجام میشود و برای درمان دردهای طولانی مدت است.
• داروهای ضد درد و مسکن میتوانند اعتیادآور باشند. به یاد داشته باشید تنها زمانی که لازم است و برای کنترل درد از آنها استفاده کنید و نه موارد دیگر.
۳ – گزینههای درمانی مانند جراحی را بپذیرید. در بعضی موارد آسیبهای شدید وارده بر زانوها میتواند نیازمند جراحی باشند که معمولا پزشک آن را توصیه میکند. اگر آسیب وارده بسیار جدی و شدید باشد و درمانهای دیگر موثر واقع نشوند، جراحی میتواند گزینه نهایی درمان باشد.
• انواع متفاوتی از جراحی زانو وجود دارد که با توجه به شرایط و شدت آسیب وارده میتواند تفاوت داشته باشد. برخی از افراد با درمانهای سرپایی فورا بهبود مییابند. برخی دیگر نیز ممکن است نیازمند عمل جراحی باشند و برای چندین ماه مجبور به استراحت باشند.